Yotam Ottolenghi is de koning van de Midden-Oosterse (vegetarische) keuken. Hij staat weliswaar niet bekend om toegankelijke recepten, maar Plenty en Plenty More zijn de boeken die ik altijd al eerste pak wanneer ik iets wil koken om indruk mee te maken. Bijvoorbeeld de meringuerol met pistache, frambozen en rozenwater uit Plenty More. Hier heb ik al meerdere malen enorm succes mee gehad op kerstdiners. Altijd spectaculair, heel lekker en eigenlijk verbazingwekkend makkelijk.

sweetcover

Maar een heel boek vol met alleen maar Ottolenghi-zoet? Zijn er zoveel mogelijkheden met zoete recepten voor Ottolenghi om zijn immer spannende signatuur aan toe te voegen? Het antwoord blijkt ja, absoluut. Het is een kookboek zoals je ze het liefst ziet. Lekker dik, prachtige fotografie en bovenal geweldige recepten. Ottolenghi bedacht samen met Helen Goh meer dan 120 zoete recepten. Taarten, koekjes, nagerechten en zoete snoeperijen; ze staan er allemaal in.

Werkelijk alles lijkt heerlijk en de vraag is dus vooral wat je als eerst zult maken. Het is indrukwekkend hoe alle gerechten lekker zijn, soms klassiekers en hoe die Ottolenghi-invloed toch direct duidelijk is. Denk aan Ovengebakken chocoladetaartjes met tahin en sesamkrokant, Chai-brûleetaartjes, Madeleines met saffraan, sinaasappel en honing, Kleverige vijgenpudding met zoute karamel en kokos. Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat het water je nog niet in de mond is gelopen, maar zo niet dan zorgen de foto’s daar wel voor.

cinnamon-pavlova-praline-cream-and-fresh-figs_s0x1200_q60_noupscale

Zelfs voor mensen die niet per se van bakken houden (zoals ondergetekende) is het haast onmogelijk dit boek niet meteen de keuken in te slepen. Het is vooral de vraag wat je als eerst wil maken, want dat je alles uit dit boek een keer wil maken en proeven is zeker. En die meringuerol vervang ik dit jaar door de Pavlovarol met perziken en bramen.