Go Back
Afdrukken

Latkes

Tijdens het Joodse feest Chanoeka worden deze krokante aardappelkoekjes vaak gegeten, onder andere met appelmoes. Het is met Chanoeka dan ook traditie om gerechten te eten die gebakken zijn in olie.
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4

Equipment

  • theedoek/ kaasdoek
  • rasp

Ingrediënten

  • 200 gram vastkokende aardappels
  • 1 ui
  • 1 eetlepel zout
  • 1 ei
  • 3 eetlepels maïzena
  • 8 eetlepels zonnebloem olie
  • 1 bosje verse dille
  • 50 gram zure room
  • 1 citroen
  • 50 gram verse zalmeitjes

Instructies

  • Schil er rasp de aardappels en de ui fijn en doe het samen in een kom. Bestrooi met veel zout en laat even staan, zo kan het vocht uit de aardappels trekken.
  • Knijp het meeste vocht al uit het aardappel-ui mengsel. Het is belangrijk dat het goed droog wordt. Leg het uitgeknepen mengsel op een theedoek en pers het overige vocht eruit. Doe het droge mengsel weer terug in de kom.
  • Voeg het ei en de maïzena en nog wat extra zout toe en meng goed.
  • Verwarm de olie in een koekenpan tot deze goed warm is, je kunt het checken door een klein stukje van het mengsel in de pan te doen.
  • Vorm vier platte koekjes van het mengsel en leg zorgvuldig in de pan. Laat de latkes lekker lang frituren. Keer een keer om. Het is belangrijk dat ze goudbruin en knapperig worden. Snijd ondertussen de verse dille fijn.
  • Als de latkes klaar zijn kun je ze even laten uitlekken op een keukenpapiertje.
  • Dien op op een leuk bordje, doe de zure room bovenop de latkes, gevolgd door de dille en verse zalmeitjes. Maak af met wat geraspte citroen.