Oké ik zal je direct vertellen waarom ik niet de Nederlandse naam gebruik voor dit schaaldier. De Nederlandse naam voor Percebe is namelijk eendenmossel en dat vind ik toch wel zo verschrikkelijk onsmakelijk klinken. We houden het dus op het Portugese Percebe.

De Percebe is zoals eerder gezegd een schaaldier. Het seizoen loopt van december tot september en je kunt ze niet in Nederland vinden (waarschijnlijk omdat de naam hier niet in de smaak viel). In Portugal zijn ze een ware delicatesse. De smaak kan het beste omschreven worden als een combinatie tussen krab of misschien -ver weg- langoustine, oester en scheermes. De structuur heeft het meeste weg van een scheermes. Deze schaaldieren zijn moeilijk te verkrijgen omdat ze op plekken groeien waar de zee ruig op de rotsen slaat. Dit maakt het voor de Percebe-zoekers gevaarlijk werk.

Zo moeilijk als de zoektocht is, zo makkelijk is de bereiding. Je moet de Percebes wel goed schoonmaken voor je ze kookt, net zoals bij mosselen. Wanneer je de Percebes in kokend water gooit zal het water stoppen met koken. Breng opnieuw aan de kook en zodra het borrelt zijn ze klaar. Ze hebben verder niks nodig qua opsmuk. Je eet ze door de uiteindes van de stelen af te trekken en het vlees eruit te zuigen.

In Nederland kun je ze hier -helaas wel alleen per 3kg- bestellen:
Eendenmossel – Percebes – Phil&Déjean – Vers uit Parijs