Dat het in Rome warm zou worden wist ik van tevoren. De temperaturen kunnen in juli en augustus oplopen tot 40 graden of hoger. Afgelopen weekend kreeg ik een voorproefje met 39 graden. Romeinen zijn -in hoeverre dat kan- gewend aan de hitte. Ze hebben dan ook allerlei eet- en drinkgewoonten om het leven hier zo dragelijk mogelijk te maken.

Ijskoffie/Granita al caffe
Geen hippe frappuccino maar koude koffie uit een petfles waar precies de goede hoeveelheid suiker in zit. Je kunt er een beetje melk in vragen maar verwacht niks fancy’s. Granita is geschaafd ijs, oorspronkelijk uit Sicilië. In Rome eten ze het met koffiesmaak, soms gemixt met chocolade en room erop.

Huisgemaakte ijsthee
Bijna alle barretjes maken hun eigen ijsthee. Verfrissend en niet te zoet. Vaak met citroensmaak. Soms kun je er nog citroengranita in vragen om  het nog kouder en verfrissender te maken.

Ijskoude sinaasappelsap
Bij de koffie drink ik altijd sinaasappelsap. Niet alleen omdat verse jus hier erg veel gedronken wordt, maar ook omdat ze de sinaasappels vaak in de koelkast bewaren en het daardoor ijskoud en een zeer welkome verkoeling is. Soms krijg je bloedsinaasappelsap wat even lekker al dan niet nog lekkerder is.

Rijstsalade en pizza op het strand
Als het zo heet is, is er maar een plek waar alle Italianen willen zijn: het strand. Rond het heetste tijdstip van de dag is het strand vaak uitgestorven omdat iedereen aan uitgebreid aan het lunchen is. Aangezien de meeste Italianen tot laat in de avond op het strand blijven word er ook vaak pizza al taglio gehaald of koude rijstsalade meegenomen van thuis.

Eindeloze aperitivo’s
Er is een gezegde in Rome: ‘’Dall’una alle quattro nun vola manco ‘na mosca”’ oftewel niet eens een vlieg vliegt tussen een en vier. Rond zessen trekt iedereen naar buiten. De pleinen stromen vol zodra de stad afkoelt en de tafeltjes staan vol spritz, negroni’s, wijn, bier en de bijbehorende chips en hapjes.

Ijs, heel veel ijs
Alsof in Italië zijn nog geen reden genoeg was om je tegoed te doen aan al het ijs waar je zin in hebt dan volstaat de hitte wel. Het boterzachte smeuïge en romige ijs verkoelt als geen ander. De smaken pistache en crema della nonna zijn voor mij favoriet maar de voorkeur verandert dagelijks. Snelheid bij het opeten is wel verstandig, want het smelt natuurlijk snel door de warmte.