Het is vroeg, nog voor 10 uur op een zaterdagochtend. Er was een tijd dat we op dit uur net in bed lagen. Nu hebben we de eerste hap vis al achter de kiezen. Vis ja, dat hoort bij een afspraak met de visrokende marktman Wanka Fokke. Pre-corona was hij waarschijnlijk zelf ook nooit zo vroeg op. Toen was hij immers dj. Maar de pandemie dwong hem te kiezen voor zijn andere passie: vis. Op de boerenmarkt in Amsterdam-Noord staat hij met zijn kraam gevuld met producten van de Nieuwendammer Rokerij. Die naam is heel simpel uit te leggen: “Ik woon op de Nieuwendammerdijk.”

De rokerij is eigenlijk niets meer dan twee rookovens op zijn balkon. “Ik rook daar alles. Ik hoop dat de buren er niet over klagen als iedereen straks buiten gaat zitten. Gelukkig kan ik binnenkort bij een vriend op een industrieterrein terecht,” zegt Wanka. Terwijl hij praat snijdt hij briochebroodjes open, bedoeld voor zijn zelfgemaakte visburgers. Keukenkennis deed hij op in een restaurant van vrienden, de brouwers van Poesiat & Kater. “Ik vond het gewoon leuk om te koken en daar zochten ze een kok.” Dat komt nu verdraaid goed uit, want thuis de bouillabaisse en kreeftenbisque (die hij ook verkoopt) maken is niet echt aan te raden. ”Dan ruikt je huis nog weken naar vis.”

Door te zeggen dat het een uit de hand gelopen hobby is, doe je Wanka tekort. Wat misschien ooit begon als hobby, resulteerde in een kraam vol met de lekkerste vis. Je vindt er onder andere bijzonder frisse, luchtige (mousse-achtige) en vooral verslavend lekkere zalmsalade met stukjes gerookte zalm, dille en lekker veel citroen. Ook is er tonijnsalade, vacuümverpakte gerookte zalm en de -eerder genoemde- smaakvolle bisque en bouillabaisse. Waar de mensen voor terug blijven komen, zijn de broodjes visburger of vers gerookte zalm. Het ‘echte’ roken duurt lang, dus Wanka heeft de vis al eerder gerookt en legt die dan last-minute nog even in de rookoven naast de kraam.

Hij leert gaande wijs ook steeds meer over vis . “Ik ga vaak op Vlieland vissen met een vriend. Dat is het mooiste wat er is. Vissen is sowieso heel relaxt, zeker op zo’n mooie locatie. Als je de vers gevangen vis in de avond bakt, dan wil je eigenlijk nooit meer anders.”

Voor nu is Wanka helemaal tevreden op de markt en heeft hij geen grote toekomstdromen met de rokerij. “Het wordt nog wat als ik straks, na corona, moet kiezen tussen mijn dj-werk en het visroken. Ik vind het op de markt staan echt leuk. Het is gezellig om een praatje te maken met de mensen. En ik ben supertrots op de producten die ik hier heb. Mijn vis wordt inmiddels ook gebruikt op de pizza’s van Pizzeria Nuraghe, die gevestigd is hier in Noord op het Purmerplein. Dat is dé pizzeria, waar ook de koks van Toscanini graag heen gaan. Wel een compliment dus.”

Wij vertrekken met een tas vol vis. We nemen de bisque, gerookte zalmmoten, zalm- en tonijnsalade en zelfs een gerookt aaltje mee naar huis. Het mag en moet gezegd: alle producten zijn heerlijk en smaken naar meer. Daar staan we graag vroeg voor op, richting Noord.