Wij zijn dol op culinaire tentoonstellingen en goed nieuws: het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vanaf nu een jaar lang een culinair thema. En dat betekent dat er een binnententoonstelling is, maar ook buiten in de verschillende huizen in het park aandacht is voor culinaire geschiedenis, hedendaagse onderwerpen en de toekomst van ons eten.

De tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van tien thema’s: zoet, zwam, look, bloed, tulp, hond, hutspot, fermentatie, koffieboon, vet. Deze thema’s hangen vervolgens weer aan een tijdsvak. Binnen in het museum, in het canon, vind je een tentoonstelling met heel veel informatie, teksten en video’s over al deze onderwerpen. In de buitenlocaties van het museum vind je de thema’s in praktijk. Zo kun je bijvoorbeeld 3d-geprinte kaas proeven in de kaasfabriek en vind je een recept voor gefermenteerde knoflook stroopwafels in het Chinese restaurant. De tentoonstelling geeft dus echt een hele leuke inkijk in onze Nederlandse culinaire cultuur. 

Voor de tentoonstelling werden ook speciale recepten ontwikkeld (die je overal in het park kunt vinden op kaartjes). Voor het thema bloed – want ja dat is echt een culinair thema, wist je bijvoorbeeld dat er ook bloed zit in cervelaat? – werd een recept bedacht voor vegetarische bloedworst. 

INGREDIËNTEN
(VOOR 9 WORSTJES)

– 150 gram zwarte rijst
– 150 gram witte kleverige rijst
– 50 gram bloem
– 50 gram rijstbloem
– 50 gram maizena
– 350 ml water (waarin zwarte rijst gekookt is)
– 1 eetlepel sesamolie
– 1 theelepel zout
– 1/4 theelepel kaneelpoeder
– 1 eetlepel sojasaus
– 5 stukken sushi nori
– Boter

BENODIGDHEDEN

– Roestvrijstalen stoombloem
– Aluminium folie in stukken van 15×12 cm

BEREIDINGSWIJZE

1. Laat de witte rijst 10 uur weken in water. Kook de zwarte rijst 45 minuten. Laat alle rijst goed uitlekken en vang 350 ml van het kookwater van de zwarte rijst op. Voeg de witte en zwarte rijst bij elkaar in een kom. 

2. Knip de sushi nori in kleine stukjes. Voeg 350 ml kookwater van de zwarte rijst toe en roer goed. Voeg hier alle bloem geleidelijk bij en roer goed. Voeg kaneel, zout, sesamolie, sojasaus en de rijst toe. Verwarm dit mengsel 5 minuten in een koekenpan. Beboter de stukjes aluminum folie en leg op elk stuk folie wat van het rijstmengsel. Rol de folie dicht in de vorm van een worstje. 

3. Breng een laagje water in de pan met de stoombloem aan de kook. Stoom de worstjes in aluminiumfolie 40 minuten in deze hete pan. Laat de worstjes daarna, nog steeds in aluminium, een tijdje rusten. 

4. Haal dan het aluminiumfolie eraf. Doe olie in de koekenpan en bak de worstjes aan de ene kant 3 tot 5 minuten en dan de andere kant. Snijd de worstjes in plakjes.