Toen ik vroeg om culinaire tips voor Rotterdam kreeg ik van Instavriend Paul Toorop (chef, restauranthouder en voormalig toko-eigenaar en Rotterdam en dus een betrouwbare bron) direct Bar Berta doorgestuurd. Met drie uitroeptekens en de opmerking dat het waarschijnlijk wel vol zou zitten. Je begrijpt, m’n interesse was meteen gewekt. Maar toen ik zag dat Bar Berta een tapasbar was, had ik toch even m’n twijfels.

Want bij tapas moet ik toch al snel denken aan aardappels druipend van het vet, meloen met ham en in iedere tapa minimaal 3 tenen knoflook. Maar goed Bar Berta zag er leuk uit en als Paul het zegt..

En Berta maakte alle verwachtingen waar. Hoewel je je bij binnenkomst toch weer even afvraagt of je nou in een modern doordacht restaurant zit of in een goedkope tapasbar, prikken we ook vrij snel door die typische Spaanse onrustige inrichting heen. We nemen plek aan de bar en schrikken nog even van de intense geur van knoflook die – zoals het een goede Spaanse tent betaamt – door de hele zaak hangt.

Zo hebben ze een aantal fijne cocktails als aperitief, maar wij bestelden meteen een fles wijn. En ook die stelde niet teleur. Die wijn komt in leuke kleine glaasjes met eigen logo erop en is uiteraard Spaans.

We volgden het advies van de vriendelijke en kundige bediening om de tapas in verschillende rondes te bestellen. En zo kregen wij verdeeld over verschillende gangen gemarineerde ansjovis met geroosterde paprika en groene olijven, gebakken kalfszwezerik met wilde garnalen en girolles, mojama, wind gedroogde tonijn met watermeloen en gezouten amandelen en waanzinnig lekkere scheermessen met boontjes, citroenrasp en knapperige bellota ham. Die laatste gaat direct op het receptenlijstje voor de kerst dus je begrijpt, hier bestellen we bijna nog een bordje van. Maar er is te veel lekkers om uit te kiezen. En vrijwel alles is lekker. Als we willen zeuren en een minpuntje moeten noemen is het dat de dessertkaart vrij beperkt is. Hier hoopten we stiekem op echte Spaanse zoetigheid, maar goed kniesoor die daar moeilijk over doet na zo’n waanzinnig diner. En bovendien hebben we er ook niet eens meer plek voor.

Misschien is het omdat we gewoon niet eerder echt lekker Spaans aten, maar Bar Berta overtuigt ons zonder enige moeite van het idee dat we dit vaker moeten proberen. Of in ieder geval, wanneer we in Rotterdam zijn, deze kant op moeten.