Dit klinkt waarschijnlijk minder bekend dan ”Pasta Bolognese”. Deze twee pasta’s zijn eigenlijk hetzelfde. Toch gaan de nekharen van Italianen, voornamelijk de inwoners van Bologna, overeind staan als je dit beweert. De Spaghetti Bolognese (lees: tomatenblokjes, bouillonblokje en pastagroenten) die wij in Nederland kennen, is niet hetzelfde als het traditionele Italiaanse gerecht.  De ‘Ragú alla Bolognese’ is voornamelijk een vleessaus. Het originele recept hieronder is in 1982 geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Accademia Italiana della Cucina. De academie wil de tradities van de Italiaanse keuken beschermen. Het oorspronkelijke recept zal hierdoor altijd bewaard blijven. Deze ragout wordt nooit met spaghetti geserveerd. In Italië eet je dit met tagliatelle of een andere eierpasta.

Ingrediënten voor 6 personen
150g varkensbuik spek (pancetta)
300g rundvlees
50g wortel
50g selderij
50g ui
een glas droge witte wijn (of rode wijn)
400g gepureerde of gepelde tomaten
Verse fijngesneden rozemarijn, tijm en oregano
½ kopje volle melk
100 ml (rundvlees) bouillon bouillon
Olijfolie of boter
Zout en peper

 

how-to-make-tagliatelle-al-ragu-like-an-italianBereiding

  • Snijd het rundvlees en het spek in fijne stukjes. Ook de wortel, selderij en ui moet fijn worden gesneden.
  • Smelt het spek in een grote (liefst aardewerken of aluminium) pan.
  • Voeg 3 eetlepels olijfolie of 50g boter toe en vervolgens de fijngesneden groenten. Bak tot glazig en haal even uit de pan.
  • Doe het rundvlees erbij en roer goed met een houten lepel. Laat het een tijdje “sissen” tot het bruin wordt. Voeg vervolgens de groenten weer toe.
  • Voeg de wijn toe en roer voorzichtig tot deze volledig is verdampt.
  • Doe tenslotte de gepureerde tomaten en de fijngesneden verse kruiden in de pan en doe de deksel erop. Laat het langzaam sudderen voor ongeveer 2 uur. Indien nodig, voeg een beetje bouillon toe. Voeg aan het einde de melk toe om de zuurheid van de tomaat te verzachten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer deze saus met tagliatelle om in de Italiaanse sfeer te blijven.

 

tar