Dat het ook dit jaar weer een andere Kerst wordt, betekent niet dat het niet gezellig zal zijn aan onze kersttafels. Sterker nog, misschien kijken we er wel meer dan ooit naar uit. Een gezellige tafel vol (of nou ja met een aantal) mensen en vooral veel lekker eten.

Tegenwoordig is die tafel zelf voor ons minstens zo belangrijk. We besloten voor Kerst onze ultieme koningin van het tafeldekken te vragen naar haar beste tips. Helma Bongenaar is fotograaf, styliste en maakt het mooie tijdschrift Sentimental Journal. Ze woont in een fantastisch huis in Amsterdam en we zijn verliefd op haar Instagram-account. Er is niemand bij wie we liever aan tafel zouden schuiven voor tafeldek-tips.

Begin met wit
“Ik ga altijd voor wit damast. En ik heb alleen wit-blauwe borden. Dus dat is voor mij altijd de basis. Daarna kan het overigens niet genoeg zijn. More is altijd more.”

Kies een thema
Hoewel Kerst natuurlijk een thema ansich is, is Helma sowieso dol op thema’s. Ze heeft van alles in huis om elk thema subtiel en chique te verwerken in een tafel. “Laatst was mijn dochter jarig en maakte ik een zee-thema. Toen heb ik allerlei schelpen neergelegd en parelsnoeren gebruikt om de tafel verder te versieren.”

Voor Kerst dit jaar gaat ze voor stoffen sterren in verschillende maten en kleuren.

Wees origineel met kandelaren
“Ik heb kandelaren in verschillende maten. Daar kun je in plaats van kaarsen ook eens (antieke) pieken in zetten. Kies voor verschillende kleuren of houd het rustig met een tint.”

Maak het niet te hoog
“Maak de decoraties op tafel niet te hoog. Het is helemaal niet leuk als je elkaar aan tafel niet meer kunt zien of moeilijk kunt spreken. Zeker in een groot gezelschap. Ik zet hoge elementen zoals bijvoorbeeld die kandelaren dan liever aan de zijkant van de tafel.”

Kies voor een plant in plaats van een bos bloemen
“Ik ben zelf niet zo van de bloemen op tafel. Wat ik wel graag doe is een stuk plant. Bijvoorbeeld klimop, dat groeit echt overal. Als je een groot stuk plukt kun je dat mooi over het midden van de tafel leggen.”

Gebruik stoffen en lapjes of papier
“Als je begint met wit damast kun je het daarna met andere stukken stof heel makkelijk leuk maken. Voor mij kan dat haast niet kitsch genoeg. Kleed de tafel bijvoorbeeld aan met stoffen lopers met printjes of stoffen kerstfiguren.”

Helma heeft ook een indrukwekkende verzameling papieren onderzettertjes in de meest vrolijke kerstpatronen. “Dat koopt niemand bij de kringloop. Ik ben sowieso dol op van die bakken met stoffen en papieren versiering, kan altijd van pas komen.”

Haal de decoratie bij de kringloop
“Ik ben sowieso dol op de kringloop. Zeker ook de Franse tweedehandswinkels en markten. Daar kun je echt nog hele bijzondere dingen vinden.”

Dek met een stapel servies
“Ik vind het leuk om een grote stapel te maken van verschillende borden. In allerlei verschillende maten, maar ook hier dus wel allemaal in een kleur-thema. In mijn geval dus altijd blauw-wit. Terwijl ik als au pair in Parijs werkte toen ik 18 was en op antiekmarkten een kleurenpalet aan keuzes zag voor servies heb ik besloten om voor blauw te gaan. Daar ben ik nooit meer van afgeweken.”

Daarbij komt dat verschillende maten borden natuurlijk een leuke manier is om een diner op te bouwen – met allerlei kleine hapjes. Helma organiseert regelmatig thuisdiners. “Ik vind het leuk om te beginnen in een andere ruimte. Zo houd je het diner wat speels.”

Houd niet te veel vast aan etiquette
Hoewel Helma wel precies weet hoe het hoort volgens de tafeletiquette is ze daar niet al te veel mee bezig tijdens het dekken. Servetten legt Helma het liefst in een servetring – waar ze er uiteraard ook heel veel van heeft – midden op het bord of ernaast.

“Het moet ook gewoon gezellig blijven. Ik let er wel op dat het klopt, maar het hoeft niet compleet te zijn. En een botermesje kan soms ook een voorgerecht-mesje zijn.”

Maak het elk jaar net iets anders
“Ik probeer het elke jaar net even anders te doen. Je viert Kerst natuurlijk vaak met dezelfde mensen, dus dan is het wel zo leuk om het elk jaar net even anders te maken.”

Wat eten we daar dan bij?
Naast tafeldekken schreef Helma het kookboek Au Bon Coin (een last minute tip voor een kerstcadeau trouwens!). Dus uiteraard vroegen we haar ook naar suggesties voor het menu.

“Ik heb wel een aantal klassiekers. Bijvoorbeeld een mooie paté encroute of een citroen meringuetaart. Verder hoeft het menu niet altijd heel erg klassiek (Frans) te zijn. Ik vind het sowieso altijd goed om te eindigen met twee verschillende taarten. Dat is een makkelijk dessert en kan je al helemaal voorbereiden. Dat vind ik sowieso belangrijk. Ik wil het liefst niet de hele avond in de keuken staan, ik wil ook met mijn gasten kunnen kletsen.”

Tenslotte heeft Helma nog meer tips om het extra feestelijk te maken aan tafel. “Ik vind het dus heel chique om gekoeld water op de tafel te zetten. En ik begin vrijwel altijd met een glaasje bubbels. Het liefst een Cremant. Dan begint Kerst meteen goed.”