Wij zijn natuurlijk dol op mooie gedekte tafels vol heerlijke gerechten en producten. En dat alles eten we dan met ons mooiste servies, en als het even kan leggen we het ook zo bij elkaar dat het fotowaardig is. Maar daar konden ze vroeger ook al wat van met schilderkunst. Vanaf half 16de eeuw werden de eerste maaltijdstillevens geschilderd in Nederland en Vlaanderen. Het bewijs daarvan vind je de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis. In Slow Food zijn schilderijen van maaltijdstillevens uit de 17de eeuw verzameld waar je haast honger van krijgt.

slowfood

Hoewel het jammer genoeg geen enorme tentoonstelling is, zijn de schilderijen wel de moeite waard. Deze maaltijdstillevens die vroeger banketjes werden genoemd, geven een leuke inkijk hoe er vroeger werd gedineerd. Althans, als deze tafels al echt zo werden gedekt, waren ze uitsluitend bestemd voor de rijkere bevolkingslaag. Zo kom je bijvoorbeeld nergens borden pap of andere simpele maaltijden tegen.

Wat kun je dan wel verwachten? Het allermooiste bestek, gouden drinkschalen (tazza’s) en de mooiste producten. Producten die je waarschijnlijk wel kent en vaker hebt gegeten, maar het wordt ook duidelijk dat mensen vroeger anders aten, en vooral veel diverse. Joris Bijendijk legt het al uit in een video voor de tentoonstelling. ‘Nu eten we voornamelijk varken, rund en kip, maar vroeger aten mensen bijvoorbeeld ook pauw.’ Toegegeven, je krijgt niet van alle dode vogels op die borden direct honger, het is wel fascinerend om te zien wat mensen vroeger aten en natuurlijk hoe knap en gedetailleerd dit alles is weergegeven. Van citrusvruchten waarvan je kunt zien dat ze sappig zijn en brood dat je bijna kan horen kraken tot olijven die glimmen en oesters die nog glanzen.

slowfood2

Kijk ook zeker even de vermakelijke video’s die presentatrice Andrea van Pol maakte speciaal voor de tentoonstelling. Hierin gebruikte ze de schilderijen als boodschappenlijstje om te ontdekken of je nog steeds een soortgelijke tafel kunnen dekken?

Slow Food is de eerste tentoonstelling die volledig gewijd is aan maaltijdstillevens. Je kunt de tentoonstelling nog tot en met 25 juni bezoeken in het Mauritshuis in Den Haag.

slowfood3