Aangezien de herfst is ingezet moest er dit weekend iets met een pompoen gebeuren. Ik combineerde tartelettedeeg voor de bodem met een Amerikaans recept voor pumpkin pie en deed wat persoonlijke aanpassingen waardoor deze perfecte pompoentaart ontstond.

 Benodigdheden
– taartvorm
– deegroller

Ingrediënten
Voor de tartelette-bodem
– 180 gram bloem
– 30 gram amandelmeel
– 70 gram poedersuiker
– 100 gram boter, koud en in blokjes
– 1 ei, losgeklopt

Voor de vulling
–  1 gewone (Hokkaido) pompoen
– 3 theelepels kaneel
– 2 mespuntjes nootmuskaat
– 1 vanillestokje of vanille aroma van goede kwaliteit
– 100 ml zoete gecondenseerde melk
– 50 gram bruine basterdsuiker
– 2 eieren, losgeklopt

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de pompoen en haal de pitten eruit. Deze kun je eventueel schoonmaken er roosteren voor eigen gebruik. Bestrooi de helften met 1 theelepel kaneel. Leg de helften op het rooster of de bakplaat van je oven en bak ongeveer drie kwartier tot een uur zodat de binnenkant helemaal zacht en makkelijk uit te lepelen is. Terwijl je de pompoen roostert kun je de tartelette-bodem maken. Kneed alle ingrediënten samen tot een soepel deeg. Het is niet erg als het een beetje plakkerig is. Laat het een uur rusten in folie, in de koelkast.  

Laat de pompoen als je hem uit de oven haalt even afkoelen maar laat de oven aan staan. Als je een vanillestokje gebruikt kun je deze ondertussen doormidden snijden en de zwarte zaadjes eruit halen.

Schep het vruchtvlees (dus niet de schil)  gemakkelijk uit de pompoen en meng met de resterende kaneel, nootmuskaat, vanille, de gecondenseerde melk en basterdsuiker. Dit is het moment om even te proeven of er eventueel nog wat meer suiker en/of specerijen bij moeten. Voeg tenslotte de losgeklopte eieren toe. Ik deed het mengsel door een zeef om het te ontdoen van klontjes en het geheel wat gladder te maken maar dit is optioneel.  

Vet de taartvorm in en haal het deeg uit de koelkast. bestrooi je werkbank met wat extra bloem. Rol het deeg uit, bekleed de taartvorm met het deeg en zorg dat het even verdeeld is. Giet vervolgens het pompoenmengsel in de beklede taartvorm. Bak de taart zo’n 20/25 minuten. Laat goed afkoelen voordat je de taart serveert, dan is hij beter te snijden.