Ik ben gek op tiramisu. Maar zonder snobistisch te willen klinken; wel op een bepáálde soort tiramisu. Namelijk niet gelatine-achtig maar romig, niet nat-koffie-drank-achtig maar luchtig, met precies een goede balans tussen de crème, Savoiardi (dikke lange vingers), koffie, likeur en cacao. Ik heb een poging gedaan dit te bewerkstelligen in het volgende recept.
Porties 8

Ingrediënten
  

  • 250 ml sterke koffie
  • 4 eieren gesplitst
  • 175 gram suiker
  • 500 gram mascarpone
  • 1 scheut marsala of amaretto
  • 400 gram Savoiardi (of dikke lange vingers)
  • 3 eetlepels cacao

Instructies
 

  • Zet of maak (400ml) sterke koffie, laat er 25 gram suiker in oplossen en laat afkoelen
  • Splits de eieren in twee aparte bakken, zorg dat de bakken goed droog en niet vet zijn
  • Voeg bij de dooiers 100 gram suiker toe
  • Klop de dooiers en suiker met een mixer zo'n 5 minuten tot ze schuimend en luchtig zijn
  • Voeg de mascarpone in etappes toe, en blijf mixen tot het mengsel (net als bij slagroom) luchtig en stevig wordt. Dit kan lang duren (ik checkte in de tussentijd 5x of het wel klopte wat ik deed), zo'n 20 minuten en zet apart
  • maak de mixers goed schoon en droog, en klop nu de eiwitten op met 50 gram suiker tot het stevige witte pieken zijn, net als bij meringue
  • Meng de twee mensels met een spatel door elkaar, zorg dat het een luchtig maar egaal wordt
  • Giet de likeur bij de (inmiddels) afgekoelde koffie, proef even of je het zo lekker vindt of er nog wat likeur bij mag
  • Haal de Savoiardi door de koffie, niet te lang want dan worden ze zompig
  • Beleg de onderkant van een ovenschaal met de in de koffie gedompelde Savoiardi, bestrijk met een goede laag van de crème, strijk glad en herhaal. Eindig met een laag crème
  • Bestrooi de bovenkant met cacao, dit werkt het best door het even in een zeefje doet
  • Zet de tiramisu minstens 4 uur in de koelkast voordat je hem serveert