Als je denkt dit recept is niet voor mij want ik heb geen ijsmachine lees dan eerst mijn pleidooi voor de ijsmachine. Want wedden dat ik je kan overtuigen om een ijsmachine te kopen? En dat je dan als eerst dit recept wil maken?

Verveine-ijs is een van mijn favorieten en is heel lekker romig, maar toch fris door de lichte citroensmaak.

15 g verveine thee (ik gebruik gedroogde, die koop je gewoon bij Simon Levelt bijvoorbeeld)
375 ml volle melk
375 ml slagroom
150 g kristalsuiker
snuf zout
6 eidooiers (van het eiwit kun je meringues maken die je dan weer kunt verkruimelen over het ijs als topping)

  1. Verwarm 125 ml van de slagroom met de verveine, melk, de suiker en een snuf zout. Laat het warm worden, maar nooit echt koken. Haal het verveine-room-mengsel daarna van het vuur. Giet het over in een kom en dek deze af met vershoudfolie. Laat het een uur staan op het aanrecht om te trekken.
  2. Schenk de overgebleven slagroom in een grote kom en zet deze in een grotere kom met ijswater. (Denk au bain-marie maar dan koud.) Klop de eidooiers in een apart kommetje.
  3. Gebruik een fijne zeef om het verveine-room-mengsel af te gieten in een steelpan. Druk voorzichtig op de achtergebleven blaadjes in de zeef om zoveel mogelijk smaak in het mengsel te krijgen.
  4. Verwarm het verveine-room-mengsel nu opnieuw rustig en voeg dan voorzichtig de eieren toe terwijl je blijft roeren. Gebruik een keukenthermometer en verwarm het mengsel al roerend tot 79 graden. Zo ontstaat de custard. Als je geen thermometer hebt kun je het uiteraard ook op gevoel doen. Roer tot de custard dikker wordt. De test: als je op een spatel met de custard een streep kunt trekken met je vinger en deze blijft staan is hij klaar.
  5. Giet de custard nu voorzichtig bij de overgebleven slagroom in de kom. Blijf roeren tot het ijsmengsel volledig is afgekoeld. Dat gaat sneller doordat de kom in de bak met ijswater staat.
  6. Gebruik nu de ijsmachine om het ijs te draaien. Volg uiteraard de handleiding van de ijsmachine.

Een belangrijke serveertip: ijs heeft altijd iets crunchy’s nodig om het wat spannender te maken. Bijvoorbeeld door de gekruimelde meringues van de eiwitten of verkruimel er een koekje over. Verder denk ik dat dit ijs ook heel lekker is bij iets met rabarber of een ander fris dessert. Het is namelijk heel romig en melk-ig.