
Misschien een cliché, maar nu het weer kouder wordt, is ook mijn zin om te bakken weer sterk aanwezig. Zeker met zo’n herfstig taartje. Voor de peren gebruikte ik Conference peren, maar ik denk dat vrijwel iedere peer het goed doet hier. De frangipane is bijna een beetje spijs-achtig en maakt de taart voor mijn gevoel lekker herfstig.

Peren-walnoten frangipane taart
Ingrediënten
- 3 peren
- 200 gram boter
- 200 gram suiker
- 220 gram bloem
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 1 eetlepel vanilleextract
- 0,5 citroen
Instructies
- Snijd 100 gram van de boter in blokjes.
- Kneed het met 100 gram suiker en 200 gram bloem tot een kruimelig deeg. Voeg 2 eierdooiers toe en blijf kneden tot het een soepel deeg is.
- Maak een bol van het deeg en pak het in in vershoudfolie. Laat het vervolgens 30 minuten rusten in de koelkast.
- Smelt ondertussen de rest van de boter en verwarm de oven vast voor op 180 graden.
- Meng de overgebleven suiker met de rest van het bloem en het amandelmeel.
- Voeg de gesmolten boter en het vanilleextract toe aan het mengsel en roer.
- Rasp de schil van de halve citroen en voeg het samen met het sap toe. Voeg ook het laatste hele ei toe en meng het allemaal goed tot er een smeuïg mengel ontstaat. Je hebt nu de frangipane gemaakt.
- Schil nu de peren en verwijder het klokhuis. Snijd ze door de helft en vervolgens in lange, dunne plakjes.
- Rol het deeg uit en verdeel het netjes over een taartvorm (ik maakte deze in een boterkoekvorm.
- Smeer het frangipane-mengsel voorzichtig over het deeg. Verdeel 2/3 van de pecannoten over de taart en druk ze voorzichtig in de frangipane.
- Beleg de taart nu met de plakjes peer. Leg ze bijvoorbeeld in een waaier. Verdeel er de overgebleven pecannoten over.
- Bak de taart in 45 minuten goudbruin en gaar. Serveer zo of eventueel met wat gezoete crème fraîche (met poedersuiker).
13 oktober 2020
755