Mapo tofu klinkt misschien spannender dan het werkelijk is. Want eigenlijk is dit recept dood eenvoudig, maar godsgruwelijk lekker. Sterker nog: ik zou dit iedere week wel een dag willen eten (en dat doe ik misschien stiekem ook wel).

Het enige wat even een keer “moeilijk” is is het boodschappenrondje. Je moet namelijk even een keer de goede potjes en sausjes halen, maar geloof me, daar krijg je geen spijt van want dan kun je dit dus iedere week eten.

Mapo tofu eet je met rijst en eventueel nog wat gestoomde groenten zoals broccoli of zoete aubergine (zoals op de foto).

Mapo tofu

1 el gember, geraspt
2 tenen knoflook, fijngesneden
300 g varkensgehakt (als je dat niet kunt krijgen kun je varkensworsten gebruiken en het velletje eraf snijden)
2 el Chinese zwarte bonensaus
1 el Chinese crispy chili olie
300 ml kippenbouillon
een klein beetje maizena
2 stengels bosui, fijngesneden
300 g silken tofu (het is echt heel belangrijk dat je silken tofu gebruikt, dat vind je eigen standaard bij de Toko en bij mijn Turkse supermarkt hebben ze dit toevallig ook)

  1. Bak in een pan met een laag olie de gember en de knoflook. Voeg als deze beginnen te kleuren het varkensgehakt toe en bak het tot het bruin is.
  2. Voeg dan de zwarte bonensaus en de crispy chili olie toe en bak dit mee. Giet vervolgens de bouillon erbij en laat het even inkoken. Meng ondertussen een beetje maizena met water. Voeg als de saus is ingekookt nu ook het maizenamengsel toe.
  3. Laat het mengsel even staan en snijd ondertussen de silken tofu voorzichtig in blokjes.
  4. Voeg de tofu vervolgens toe aan de saus net als driekwart van de bosui en laat het ongeveer 5 minuten pruttelen voor je het van het vuur afhaalt.
  5. Serveer met rijst en de overgebleven bosui.