Pasen is misschien wel een van onze lievelings feestdagen. Zeker als het over eten gaat. Want wat is er lekkerder dan een hele dag lang brunchen? Mimosa’s, bloody mary’s, bagels met zalm, heel veel eieren en zoete broodjes.

En zeker dat brood vinden wij altijd een feestje. Nu haal je tegenwoordig natuurlijk overal de lekkerste broodjes en zuurdesem broden, maar het is ook leuk om eens zelf de keuken in te duiken. Wat wij dan maken deze paas? Een babka. Van origine een klassiek Joods vlechtbrood en tegenwoordig zie je een heleboel creatieve variaties. Wij geven je dan ook graag een basisrecept en meteen 3 lekkere vullingen. Dan zou je in theorie het hele lange weekend een andere babka kunnen proberen.

Babka

Een basis babka-recept met 3 variaties
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 45 min
Porties 1 babka

Ingrediënten
  

  • 320 g bloem
  • 4 g gist
  • 20 g suiker
  • flinke snuf zout
  • 120 ml melk
  • 2 eieren
  • 40 g boter op kamertemperatuur

Instructies
 

  • Mix de droge ingrediënten met de suiker in een kom.
  • Kneed nu ongeveer 10 minuten met de melk en eieren tot er een elastisch deeg ontstaat. Doe jezelf een plezier en doe dat met een standmixer met deeghaken. Met de hand wordt het echt heel zwaar.
  • Kneed vervolgens met de hand de boter (in blokjes) erdoor.
  • Vorm een bal van het deeg en leg in een kom. Dek deze af met vershoudfolie. Zet het deeg in de koelkast. Het liefst een hele dag.
  • Begin de volgende dag met je vulling (zie de recepten hieronder).
  • Verdeel wat bloem over het aanrecht.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer 0,5 centimeter.
  • Smeer het in met de vulling. Laat 1 centimeter langs de randen vrij.
  • Rol het deeg nu zo strak mogelijk op langs de lange kant.
  • Snijd het lange opgerolde deeg nu door de helft. Leg de twee deegslierten met de open kant naar boven.
  • Vlecht de twee slierten een paar keer met elkaar.
  • Leg de vlecht in een ingevette bakvorm met bakpapier.
  • Dek de vorm af met vershoudfolie en laat het deeg ngo 90 minuten op kamertemperatuur rusten. Je zult zien dat het deeg daarna iets is uitgezet ook.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Voeg een eventuele topping van gehakte noten toe.
  • Bak de babka in 30-35 minuten goudbruin.
  • Maak ondertussen een suikersiroop (daar krijgt de babka een mooi stevige buitenkant van).

Variaties voor de vulling:

  1. Met crème de marrons en pecannoten. Dit is haast geen recept te noemen, maar dat zijn de beste gerechten toch? Het moeilijkste (en enige) ingewikkelde onderdeel is dat je aan crème de marrons moet komen. Deze gezoete kastanjepuree is sowieso goed online te verkrijgen en vind je soms ook in de kleinere delizaken. En als we je nu vast een tip mogen geven voor je volgende vakantie Frankrijk: sla groot in. Het blijft heel lang goed en is ook heel lekker door yoghurt, taartjes en zelfs (mijn guilty pleasure) uit het blikje met een dot slagroom. In het geval van de babka smeer je hem dik uit over het deeg. Hak wat pecannoten en strooi deze op het gevlechtte brood.
  2. Met rabarbercompote en pistachenoten. Hoewel je babka’s vaak met machtige vullingen ziet, is een lichtzure en frisse vulling ook een heel goed idee. Maak de rabarbercompote door 2 stengels rabarber in kleine stukjes te snijden en te mengen met een scheutje water en 2 el suiker. Die hoeveelheden steken niet zo nauw overigens. Voeg vooral wat meer suiker toe, als je ‘m wat zoeter wil. Laat de rabarber ongeveer 5 minuutjes koken tot er een zachte compote is ontstaan. Een perfecte babka vulling. Versier de babka met pistachenoten (voeg ze eventueel ook al toe aan de vulling).
  3. Met koffie-chocoladesaus. Best of both worlds, deze babka. Laat 175 g pure chocolade 75 g boter au bain-marie smelten. Voeg 2 tl espressopoeder toe. Als topping kun je bij deze babka bijvoorbeeld chocoladedruppels, cacaoboontjes of walnoten gebruiken.