Niks leuker dan bij iemand anders aan kunnen schuiven voor een dinertje toch? Maar zoals ik heb geleerd van mijn moeder (die haalt nog liever een bos bloemen bij het tankstation dan geen bloemen – dat doet ze overigens nooit want ze denkt altijd aan deze dingen) kom je nooit met lege handen aan. Maar goed wat geef je de gastvrouw (of -man) dan? Bloemen of een fles wijn zijn natuurlijk altijd goed, maar vaak voelt het enigszins onhandig. Laat ik voor mezelf spreken dan. Want mijn keuken staat tijdens een diner meestal vol met mis-en-place en dan in een hoge kast (waar ik eigenlijk niet bij kan) moeten zoeken naar een vaas en vervolgens de stengels af te snijden… Daar heb ik dan vaak geen zin in en dus staat die mooie bos dan steevast de hele avond in een emmer zielig te wachten op z’n beurt.

Daarom geef ik tegenwoordig zelf liever iets dat de gastvrouw direct in de koel- of voorraadkast kan zetten, iets wat je zelf niet zo snel koopt of waar je in alle diner-preps niet aan denkt.

Zelfgemaakte jam, compote of iets anders dat er leuk uitziet in een klein potje

Mijn nieuwe go-to-cadeau (zeker nu ik er tijd voor heb tegenwoordig) is een gezellig potje met iets lekkers. Ziet er altijd leuk uit, strik erom en je hebt een goedkoop, maar super attent en haast persoonlijk cadeau. Wat er in dat potje in kwestie zit? Een zelfgemaakt jammetje, kweeperen mostarda, uiencompote, venkelpickle. Want stiekem ben ik al lang blij als ik er iemand anders blij kan maken. Ik maak vaak veel (want hoe maak je 1 portie jam?) en in plaats van een voorraadkast vol potjes is het dan toch veel leuker om het weg te geven? Twee vliegen… je snapt het.

Een goede fles olijfolie of chique zout

Kreeg ik eens als cadeau voor ’t nieuwe huis en vond ik briljant. Zeker als je de gastvrouw minder goed kent, maar eigenlijk ken ik niemand die niet blij zou worden van een goede fles olijfolie. Of zo’n geinig potje zout met citroen of kruiden.

Chique handzeep

Niet zozeer culinair, maar wel onmisbaar in de keuken natuurlijk. En zeg nou eens eerlijk. Wie heeft er nou ooit zin om geld uit te geven aan dure handzeep. Des te leuker om dat te krijgen dus.

Een wegwerpcameraatje

Dat klinkt misschien als een gek cadeau, maar een tijd geleden nam iemand een wegwerpcamera mee naar een dineravondje. Ik vond het zo’n leuk cadeau. Want hoewel ik op een gezellige avond steevast vergeet om foto’s te maken, wordt het met zo’n wegwerpje vaak een leuke activiteit waar ik wel aan denk. En is er sowieso iets leuker dan de verrassing van een week later de foto’s van zo’n camera laten ontwikkelen?

Ontbijt voor de morning after

Een ander cadeau wat ik graag krijg, maar dus ook geef: ontbijt-essentials voor de volgende ochtend. Denk aan een afbak-croissantjes (die van Crisp smaken alsof je in Frankrijk bent), een potje (zelfgemaakte?!) jam en een fles verse jus. Dan is die kater van een gezellig diner toch altijd een stuk minder erg als je het mij vraagt.

Waar je verder ook altijd punten mee scoort, als je bij mij zou komen eten dan; een oestermes, een fles limoncello of andere likeur, een gezellig bordje of een zakje bijzondere losse thee.

Zo en met al deze cadeautips ben je vanaf nu een graag geziene dinergast.