Voor haar eerste boek Amsterdam Kookboek ging Laura op haar fiets naar de beste plekken van onze hoofdstad. Maar zelfs wij Amsterdammers weten dat er leven is buiten de randstad. Wat zeg ik een heel veel culinair leven. En dat wist Laura ook, maar gezien de afstanden koos ze wel voor ander vervoer. Voor Nederland Kookboek ging ze heel het land door op haar elektrische motor. En dat willen wij nu dus ook, want het is Laura gelukt. Met enige regelmaat zag ik oproepjes voor de beste adressen voorbij komen op Instagram. Het boek staat vol met het beste van eigen bodem – en dan gelukkig niet een verzameling met hippe koffietentjes, maar juist authentieke plekken, boeren en producenten. En dat zijn trouwens niet alleen de welbekende Limburgse vlaai (niks mis mee he!) en de Zeeuwse bolus. Maar wist je bijvoorbeeld dat er ook sojasaus wordt geproduceerd in ons land? Nederland Kookboek laat zien dat Nederland niet onderdoet voor andere culinaire culturen en we hier heel trots op mogen zijn.

In het boek vind je verhalen over de reis die Laura maakte en ze deelt de verhalen van de beste vakmensen uit iedere provincie. En het blijft natuurlijk een kookboek dus er staan ook recepten in. Bijvoorbeeld de kniepertjes van ’t bakkerhoes en zelfs meneer Holtkamp geeft wat geheimen prijs.

Om eerlijk te zijn durf ik niet te zeggen hoeveel ik zal gaan koken uit Nederland Kookboek, maar de recepten zien er wel goed uit. Ik ben alleen bang niet te kunnen tippen aan de originals in en ben dan liever bereid er voor om te reizen. Want dat de plekken en mensen die Laura bezocht het omrijden waard zijn is wel duidelijk. Door het hele boek door merk je dat Laura dit boek met enorm veel passie heeft gemaakt – niet gek, want ze nam ruim een jaar om het boek met volle overgave te kunnen maken. Je ziet heel duidelijk de oprechte interesse in de producenten en de liefde voor de ambacht die Laura heeft voor onze Nederlandse eetcultuur. Het is een ontzettend mooi (mede dankzij de beelden van prijswinnend fotograaf Hans de Kort), waardevol eerbetoon geworden.