Het lijkt misschien niet altijd zo, maar het is toch echt zomer. De stad barst van gezelligheid op terrassen, illegale parkbarbecues en wie de hitte echt niet verdraagt neemt zo een duik in de Amstel. Graag neem ik jullie mee naar een wat groenere plek. Een plek waar de zonnige dagen resulteren in sla, erwtjes, frambozen, zwarte bessen, courgettes, aardbeien, tomaatjes, venkel, pompoen en nog veel meer. Waar het ruikt naar kruiden als tijm, rozemarijn en lavas vermengt met rozen en lavendel: de moestuin.

Om te beginnen: een moestuin onderhouden is hard werken. Je bent veel bezig met zaaien, water geven, onkruid wieden en een hoop andere zaken. Als je denkt eindelijk een goede buit aardbeien te kunnen oogsten, kan het zomaar zijn dat de hele slakkenpopulatie uit je tuin hetzelfde idee had. Daarom ben ik ontzettend blij met een leen-moestuin. Dat houdt in feite in dat de moestuin van iemand anders is, maar ik er regelmatig langs mag om er de vruchten van te plukken. Letterlijk en figuurlijk.

Vorige week was ik precies op tijd. Oogsten heeft namelijk tijdsloten. Als je dit googelt (oogstkalender) raak je als snel verstrikt in ingewikkelde kleuren-vak-excel-achtige pagina’s. Natuurlijk is het handig om een beetje te weten wat je wanneer kunt doen, maar met goede zintuigen kom je al een heel eind. Ik viel met mijn neus in de boter want toen ik langskwam konden er erwtjes, kapucijners, tuinbonen, courgettebloemen, frambozen en zwarte bessen worden geoogst. De erwtjes en kapucijners konden we direct doppen, wat (voor de mensen die dat nog nooit gedaan hebben en waar ik tot recentelijk ook toe behoorde) een ontzettend rustgevend werkje is. Te vergelijken met breien.

De zwarte bessen hebben we gewassen en in een grote pot gedaan met een hele fles port om er uiteindelijk crème de cassis van te maken. De kapucijners hebben we, evenals de tuinbonen, gekookt en gebakken met spek. De courgettebloemen hebben we gefrituurd. Dit eten ze vaak in Italië als snack en het is vrij simpel te maken: je snijdt de steel eraf, verhit olijfolie, dompelt de bloemen in een mengsel van bloem en water en frituurt de bloemen. Als ze goudbruin zijn haal je ze uit de pan en laat je ze uitlekken op keukenpapier terwijl je er wat zout over strooit. Je kunt de bloemen ook makkelijk vullen met bijvoorbeeld mozzarella en ansjovis of ricotta. De verse erwtjes hebben we geblancheerd en terwijl ze nog steeds vers en knapperig waren aan risotto toegevoegd. Van de frambozen hebben we een klein potje jam gemaakt. Het mooiste aan een moestuin is misschien nog wel (het kan een illusie zijn), dat alles vers en lekkerder smaakt dan wanneer je het in de supermarkt koopt.