Nadat ik de zoveelste quarantaine te pakken had besloot in een marathon eetfilms te houden. Ik belde Irene op om te bespreken wat nou onze favoriete eetfilms eigenlijk zijn en maakte een lijstje. Een klein online onderzoek leverde nog een aantal filmklassiekers op die ik nog nooit had gezien. Een leuke toevoeging is dat ik eten bijpassend bij de films kocht (of nouja iemand anders voor me kocht dus) of liet bezorgen. Op de een of andere manier maakt dit het kijken van eetfilms nog veel leuker. Zo liet  ik loeihete Ramen bezorgen na Tampopo en Ramen Heads,  en maakt ik slibtongetje in veel boter na Julie & Julia. Na La Grande Bouffe had ik absoluut geen honger meer, ik leg je uit waarom.

La Grande Bouffe

La Grande Bouffe is een absolute klassieker onder de eetfilms. Een gruwelijk verhaal verhaal over hoe vier rijke vrienden zat zijn van hun saaie levens en besluiten zich dood te eten. Ze strijken neer in een grote luxueuze villa waar ze grote hoeveelheden voedsel laten bezorgen.  De film zit vol walgelijke schranspartijen, seks en lichamelijke ongemakken. Vooral het eindshot is prachtig in al haar weerzinwekkendheid.

Tampopo

Een verrukkelijke en onvergetelijke Japanse comedy film, waarin alles wat het leven de moeite waard maakt, wordt gevierd en bezien vanuit voedsel. ”Tampopo” is de vrouwelijke weduwe die de ramenshop ”Lai Lai” van haar overleden man overneemt. Als ze op een dag de eerlijke mening van een paar klanten vraagt, vertellen ze haar dat ze een middelmatige ramen verkoopt. Dan begint de zoektocht naar perfectie. Ook in deze film is wat erotiek, in dit geval met een eidooier, te zien. Om te zien of de perfecte ramen uiteindelijk gecreëerd wordt, zul je de film zelf moeten bekijken.

Big Night

In ”Big Night” volg je het restaurant Paradise van broers Primo en Secondo (zo ga ik mijn kinderen denk ik ook noemen, naar Italiaanse gangen tijdens een maaltijd). Het restaurant balanceert al een tijdje op het randje van faillissement. Als laatste hoop vertrouwen ze op hun grootste concurrent, die hun een bezoek van een populaire zanger belooft. Het bezoek van de zanger zal veel populariteit genereren en het restaurant uit het slop trekken. De broers trekken alles maar dan ook alles uit de kast voor de komst van deze bijzondere gast. Of hij op komt dagen en hoe het met het restaurant afloopt zie je in deze heerlijke wegkijkfilm.

Ramen Heads

Ramen Heads is een documentaire met alle ins en outs over ramen.  Je volgt Tomita Osamu, een van de beste ramenchefs van Japan. Iedere dag opnieuw zet hij zijn gasten een smakelijke noedelsoep voor. Fanatieke ramenfans staan er soms uren voor in de rij. Osamu en enkele andere chefs vertellen alles over de kunst van het maken van de ultieme ramen.

Burnt

In deze film speelt Bradley Cooper een chefkok die zijn culinaire carrière en Michelinsterren is kwijtgeraakt door een drank- en drugsverslaving. Hij besluit zichzelf, en zijn kookstijl, opnieuw uit te vinden. Alle verfijnde keukenplaatjes uit deze film zijn zeer bevredigend.

Julie & Julia

In deze film volg je het leven van Julie, die een uitzichtloze baan heeft. Om zichzelf uit te dagen besluit ze het hele boek van Julia Child, Mastering the Art of French Cooking, door te koken. Synchroon aan haar leven volg je ook het leven van Julia Child. Zo zie je hoe ze kennismaakt met de Franse gastronomie als Amerikaanse vrouw. In deze lekkere film zijn er een paar momenten waarop het water je in de mond loopt, zoals bij een in boter gebakken tong, bruchetta’s, artisjok en het bakken van champignons.

Jiro Dreams of Sushi

Jiro Ono, inmiddels 95 (!) jaar oud, is de beste sushi chef ter wereld. In deze documentaire zie je hoe het eraan toe gaat in zijn kleine restaurant genaamd Sukiyabashi Jiro, met slechts 10 plekken. Het mini restaurant bevindt zich in een Japans metrostation. Je ziet hoe Jiro sushi als kunst beschouwt en hoe hij op een gegeven moment graag het stokje aan zijn zoon over wil geven. De beelden van de vlijmscherpe messen die door zachte vis snijden, het met de hand vormen van de sushi en het ”lakken” ervan zijn allemaal zeer bevredigend.

Babette’s Feast

Deze klassieker uit 1987 vertelt het verhaal van een streng religieus Protestants dorpje aan de Deense kust. Op een dag arriveert Babette bij een gezin bestaande uit twee dochters en hun streng religieuze vader. Babette doet huishoudelijk werk in ruil voor onderdak. Dit bevalt kennelijk, want ze doet het zo’n 14 jaar lang. Op een dag wint ze de loterij en besluit een bizar diner te maken voor het hele dorp. Natuurlijk staat dit haaks op de religieuze overtuiging om sober te leven.

Ratatouille

Deze film is simpel gezegd heerlijk. In mijn studententijd bingde ik deze elke dag in plaats van studeren. Het gaat over muis Remy die chef wil worden en dit doet met behulp van zijn mensenvriend Linguini. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De gerechten in de film lijken ondanks het feit dat het animatie is, toch erg smakelijk. De soep, special order en natuurlijk de uiteindelijke ratatouille ruik je nog net niet door je beeldscherm heen. Het moment dat de bewonderenswaardige recensent Ego zich waagt aan de door de muis gemaakte ratatouille is het absolute culinaire hoogtepunt van de film. Tegenwoordig is de ratatouille van Ratatouille niet louter meer animatie, maar ook door menig thuischef gefabriceerd.