In tijden als deze is het wel duidelijk dat wij maar één hobby hebben – puzzelen is aan ons niet besteed – en dat is lekker eten. En hoewel we dat het liefst doen in gezelschap en het dus weliswaar moeilijk is geworden deze uit te oefenen, hoeven we gelukkig niet helemaal zonder onze culinaire lievelingsadresjes. Gelukkig zijn veel van onze favoriete horecaconcepten zo creatief geweest om te gaan bezorgen, mee te doen met voedselpakketten of op een andere manier op ons bord te verschijnen. De lijst is uiteraard oneindig en dit lijstje hier al helemaal verre van compleet, maar we hebben toch een aantal van onze persoonlijke favorieten op een rij gezet.

Levain et le vin en Ulmus

Hoewel heel Nederland naast puzzelen dus ook opeens dol schijnt te zijn op zelf brood bakken zijn wij soms liever lui dan moe. En leuk natuurlijk dat brood bakken, maar stiekem bestellen we het nog net even liever bij een paar van onze favoriete bakkers. Zoals bijvoorbeeld Levain et le vin of Ulmus. Zo bestellen we bij Ulmus het liefst ons dagelijks brood en kun je bij Levain terecht voor zak zelfgemaakt deeg-lekkernijen.

Maggie Xu

We hebben goede hoop dat we binnenkort weer alles van de kaart kunnen bestellen bij Sea Palace of Oriental City, maar tot die tijd zorgen we gewoon dat er in onze eigen vriezer altijd een voorraadje dumplings ligt. Je weet wel voor noodgevallen (lees: all day every day). Die kun je natuurlijk halen bij je favoriete toko – niks mis mee en zo support je ook deze kleine ondernemer. Maar je kunt ze nu ook bestellen bij Maggie Xu. Zij vouwt ze normaal gesproken voor de horeca, maar nu blijft de vriezer vol liggen en wij helpen haar natuurlijk graag een handje met het opruimen van die voorraad.

Winkel

Een van onze favoriete rituelen is wel het afstruinen van de Noordermarkt. En daar hoort dan altijd standaard een stuk appeltaart van Winkel bij. Hoe lang de rij ook altijd is. Dat struinen over de markt is even een wat minder goed idee, maar gelukkig kunnen we de taart ook thuis eten. Een iets minder gezellig ritueeltje, maar daar smaakt de taart natuurlijk niet minder om.

Restaurants zoals Scheepskameel, Binnenvisser, Bouchon du Centre en Rijsel

Het allerliefst zouden we natuurlijk urenlang tafelen bij onze favoriete restaurants, maar zo lang dat niet gaat zijn we maar wat blij dat we in ieder geval thuis nog kunnen doen alsof. In Amsterdam zijn ontzettend veel restaurants die nu bezorgen maar als wij mogen kiezen eten we het liefst bij een van deze restaurants. Bijvoorbeeld dat kippetje van Rijsel. Glaasje wijn erbij en geloof ons maar dat je even de Corona-ellende vergeet.

Asperges van de teler

Het aspergeseizoen valt jammergenoeg net samen met het coronaseizoen. En dat is natuurlijk doodzonde, want asperges zijn een van onze favorieten. Daar dachten ze bij het initiatief Asperges van de teler hetzelfde over en daarom dus deze handige site waarop je precies kunt zien waar je het witte goud kunt afhalen.

Fromagerie Kef

Fromagerie Kef is natuurlijk altijd een favoriet en gelukkig kun je daar ook in barre tijden terecht voor een kaasplank. Wij zouden zeggen: kies een aantal kazen of laat Kef een verrassingspakket samenstellen en doe thuis een proeverijtje. Net alsof je bij hun eigen proeflokaal zit. Of nou ja zodra het weer mag zitten we natuurlijk gewoon weer daar op locatie, maar voor nu is dit same same but different.

Lindenhoff

De allerlekkerste producten van Lindenhoff kon je natuurlijk altijd al thuis bestellen, maar op een of andere manier kwam dat er bij ons nooit van. Maar nu voelt het als een van de makkelijkste manieren om de lokale boeren te ondersteunen en bovendien betaal je tegenwoordig geen verzendkosten.

Hiskes Borreltas

Hiske Versprille besloot dat ook de borrelsnob niet vergeten mag worden in deze tijd. En daarom kwam zij met de borreltas. En dat is zo simpel als de naam doet vermoeden; een borreltas (een bijzonder gezellig exemplaar sowieso) met heerlijk brood van As, een goede fles wijn en allerlei lekkers zoals kaas, paté en zuur van Thulls.

Mooncake’s foodiebag

De zelfbenoemde queen of culinary treasures is onze go to raadgever als het gaat om kleine, bijzondere horecazaken waar je het lekkerst vanuit de hele wereld vindt. Deze kleine zaken zijn nu veelal dicht of hebben het op z’n minst heel zwaar. Daarom verzamelde Mooncake de lekkerste producten van deze favoriete zaken in een goodiebag.

Support your locals box

Ontstaan in Amsterdam als idee van onder andere Samuel Levie zijn er in allerlei steden Support your locals boxen in omloop. Een box vol producten van lokale culinaire ondernemers. Zo leer je meteen de lekkerste producten uit jouw omgeving kennen en support je de lokale kleine ondernemers.

Flying Dutchmen

Cocktails uit een zakje zeg je? Dat klinkt niet bepaald aantrekkelijk. Maar vergis je niet. Als je eenmaal over deze ietwat vreemde bezorgwijze heen bent en je gewoon uit een glas drinkt ben je heel blij dat je niet tot 28 april hebt hoeven wachten op de cocktails van Flying Dutchmen. In een soort plastic zakjes die iets weg hebben van bloedzakjes zijn de cocktails al gemengd. Zelfs de bijbehorende garnituur wordt erbij geleverd. Het concept werkt alsvolgt:

  1. Stuur een WhatsApp  bericht naar +31647398467 inclusief volledige naam, email en bezorgadres.
  2. Je krijgt een Tikkie voor € 18,75 of € 35
  3. Elke andere woensdag versturen zij een pakketje per brievenbus post.
  4. Je krijgen drie verschillende vacuum verpakte handgemaakte cocktails met garnituur.
  5. Thuis bewaar je de zakjes in de koelkast en knipt ze open als je trek hebt in een lekkere cocktail.

Zo dat kalmeert de Corona-stress meteen.