Onze kennis over mosselen is zeer beperkt. Oké, we weten dat je ze het beste kunt eten in de maanden met een ‘r’ en dat we ze in alle soorten en maten lekker vinden. Om onze kennis uit te breiden hebben we afgesproken met Chris van Neeltje Jans Mosselen. Hij gaat ons alles vertellen wat we moeten weten over de mosselvangst. 

De mosselboten varen vroeg in de ochtend uit, rond vijf uur. Afhankelijk van de vraag wordt er gevaren. ,,Het is eigenlijk net zoals je pakken melk uit een magazijn haalt’’, vertelt Chris. Zo, die uitspraak verwoest het romantische vissersplaatje dat we erbij hadden enigszins. Maar dit is gelukkig van korte duur. ,,Mosselen eten we al eeuwen”, gaat Chris verder. ,,Al rond 1800 werden ze van strandbanken geplukt. Dat gaat nu wel anders. Het mosselzaad wordt uit de Waddenzee gehaald in de maanden maart, april en mei. Dan planten mosselen zich namelijk voort. In deze periode zijn mosselen ook schaars vers te koop. Het mosselzaad wordt overgebracht naar Neeltje Jans. Hier vind je veel percelen, zoals we die gebieden noemen waar het zaad geplant wordt. Het duurt vervolgens ongeveer twee jaar voordat de mosselen volgroeid en te vangen zijn.”

Waarom Zeeland bij uitstek de plek van de mosselvangst is, vragen we ons af en daarmee aan Chris. ,,Dat heeft alles met de waterkering te maken. Het water achter de waterkering is namelijk fris zeewater, maar zonder de ‘lasten’ van de open zee.” Het kan gebeuren dat mosselzaad van Neeltje Jans door bijvoorbeeld stroming op het perceel ernaast, die van de concurrent, terechtkomt. ,,Dat is dan erg spijtig”, geeft Chris toe. Waar concurrenten onderling in verschillen, is de mate van versheid van de mosselen en hoe ze worden schoongemaakt. Oftewel: het ontdoen van de baard en pokken (ja, zo heet dat echt). Bij Neeltje Jans wordt de vangst twaalf uur lang gespoeld. ,,Je vist echt niet in één keer zomaar een kant en klare partij mosselen op, die zit onder een massa blubber.’’

Dat Nederlanders mossel-eters zijn weten we, maar Belgen schijnen de kroon te spannen. ,,Er gaat ontzettend veel van de vangst richting België. Dat is grappig, want Belgen eten graag de wat grotere mossel. Fransen kopen juist de kleinere, voor de moules et frites. Nederlanders zitten er precies tussenin.”

Er zijn met mosselen eindeloos veel recepten-variaties mogelijk. Ook rauw kunnen ze gegeten worden, als ze goed vers zijn. Maar volgens Chris moeten we het klassieke mosselpannetje niet onderschatten. ,,Het zilte van de mosselen is heerlijk met het pittige van ui, selderij en witte peper. Je begaat een misdrijf als je er wortel bij doet. Nee, het zoete van wortel is echt niet lekker bij mosselen. Een smakelijke saus maak je ook zonder al teveel fratsen: met mayonaise, mosterd en azijn.” Hij eet ze zelf het liefst zonder saus. ,,Overgebleven mosselen mag je ook nooit weggooien. Je kunt ze de volgende dag paneren en bakken, of inmaken met zuur.”

De mosselen van Neeltje Jans zijn bij de supermarkt verkrijgbaar via Fish Tales.