Laten we voorop stellen dat ik nog steeds elke dag heel veel eet. Zebrapaden oversteken lijkt soms een zelfmoordmissie, het ramen-assortiment van deze stad is afschuwelijk (hier ga ik nog een artikel aan wijden) en de taal gaat hakkelig en vol grammaticale ellende. Maar met eten bestellen ondervind ik absoluut geen problemen. In restaurant of trattoria zitten is een soort heilige grond waar ik me niet een complete vreemdeling voel. Dat maakt dat ik bijna blut ben maar gelukkig ook ontzettend veel plekken kan aanraden. Hier een aantal eet-hoogtepunten van de afgelopen week:

Maritozzo verlaving
Een Maritozzo is een zoet brioche achtig broodje gevuld met room. Omdat de room niet extreem zoet is en het brioche broodje een beetje smaakt naar sinaasappel is het niet te zwaar en absoluut onweerstaanbaar. Je ziet ze overal in Rome maar de lekkerste at ik bij Pasticceria Regoli.

Lunchen bij Trattoria Settimio
Ik ging hier niet heen omdat Anthony Bourdain er gegeten heeft. Ik ging omdat ik hoorde dat je hier lekker eet als de kok en zijn vrouw een goeie dag hebben en het vreselijk kan zijn als het een slechte is. Dit onvoorspelbare risico sprak me direct aan. Ik kreeg gelukkig een leuk tafeltje die de gastvrouw dekte met gepersonaliseerde servetten. De menukaart is extreem simpel, ik bestelde rijst in bouillon met andijvie, gebraden kalfsvlees met (willekeurige) groenten en aardappeltjes en een halve liter witte wijn. Je kon ook kiezen voor de pasta van de dag maar dat deed ik niet. Toe koos ik voor fruit met ijs. Het was heerlijk. Over de rijst, bouillon en andijvie zat boter en parmigiano wat het op een geweldige manier deed denken aan rijstepap. Het vlees was mals, bij de bittere bladgroenten kreeg ik citroen, de aardappeltjes waren gekookt. Het was letterlijk alsof ik even bij mijn oma aan tafel zat.

Cioccolata Calda bij Ciampini
Oké laat ik direct duidelijk zijn: ik haat alles aan deze plek behalve de warme chocolademelk. Ciampini staat bekend om haar ijs maar de bediening is arrogant en onaardig en de Cioccolata Calda met room was €6,30 maar o. mijn. god. Het was geweldig. Het was een soort dikke, warme, romige maar toch luchtige pure chocolade. Absoluut levensveranderend. Maar verder is dit een akelige plek.

De paus zal er vast blij mee zijn dat ik me volgende week weer zat op heilige grond zal begeven. Mijn heilige grond dan he, daar waar je eten bestelt.

Pasticceria Regoli
Via dello Statuto 60
00185 Rome

Ristorante Settimio
Via del Pellegrino 117
00186 Rome

Caffé Ciampini
Via del Leoncino 19
00186 Rome