Op de dag dat we hebben afgesproken om naar Levain et le vin te gaan regent het. Het is niet bepaald in de buurt van mijn huis en ik heb geen zin om meerdere keren over te stappen met het ov. Dus met een regenjas aan spring ik op de fiets. Daar dachten we blijkbaar hetzelfde over dus we komen beide als een soort verzopen katten aan op de Jan Pieter Heijestraat. Maar wat we daarbinnen aantreffen blijkt alles goed te maken.

Binnen bij Levain et le vin (levain is Frans voor zuurdesem en le vin behoeft natuurlijk geen uitleg) heerst een soort rust. Misschien komt het omdat er maar twee tafeltjes zijn en de zaak verder volledig in gebruik is als bakkerij. Of misschien het feit dat het zo’n simpel concept is, en komt die rust van het ambacht wat je hier overal voelt en ziet.

Want zoals de naam al doet vermoeden draait het hier hoofdzakelijk om twee dingen: zuurdesembrood en wijn. Of zoals eigenaresse en bakker Florence Gramende het zelf het liefst omschrijft: “Levain et le vin is een zuurdesem bakkerij en natuurwijnwinkel. Alles wordt gemaakt op basis van wilde gisten, geen kunstmatige toevoegingen en pure ingrediënten van hoge kwaliteit. De wijndruiven worden met de hand geplukt en mijn brood met de hand gemaakt.” Echte ambacht dus.

Nu zijn wij er ’s ochtends dus nog niet echt in de stemming voor wijn, maar brood daarentegen was precies wat wij wilden op deze regenachtige ochtend. Met koffie; dat verkopen ze gelukkig ook. Florence bakt hier iedere dag haar signature lichtvolkoren (die ze eerder bakte bij Café Modern), maar ook foccacia, galettes met fruit en brioche-achtige broodjes zijn volop aanwezig. Dat schijnt overigens soms anders te zijn, vertelt Florence ons. De broden zijn in het weekend soms zelfs uitverkocht. Je weet wel: als warme broodjes…

Er is een kleine selectie aan broodjes die het personeel direct voor je belegd. Onder andere de favoriet van Florence: een snee zuurdesem met oude kaas (van Kef, uiteraard) met zwarte peper.

We bestellen direct de kaneelbrioche en een stuk foccacia met burrata, olijven, kappertjes en balsamicoazijn. Die foccacia blijkt er een waar je mij in ieder geval ’s nachts voor mag wakker maken. Haast vloeibare burrata en perfect in verhouding met de kappertjes en de balsamico. Niet alleen het brood is hier dus goddelijk.

Omdat we zo enthousiast zijn nemen we zelfs nog een “toetje”: een galette met pruimen. Die is niet te zoet en waar het bij dit soort dingen vaak lijkt te gaan om het fruit, proef je hier wel degelijk dat ook het deeg bijzonder is.

Gelukzalig simpel. Dit brood is precies wat je wilt als je denkt aan het ideale weekendontbijt. En wees verstandig: neem dan meteen een flesje wijn mee, want daar kunnen ze je hier ook prima over adviseren. Daar fietsen we graag voor om, als het moet zelfs door de regen.