Niveau/kookbaarheid: Voor de ervaren amateurkok die niet bang is voor een rondje Toko.
Vormgeving:
Niet onnodig fancy, maar gewoon duidelijk en strak.
Favoriete recept:
Mapo tofu
Prijs:
24,99
Verkooppraatje:
Laat het maar over aan Fuchsia Dunlop om een Chinees basisboek te schrijven. Met dit boek loodst ze je door de Chinese keuken van Sichuan met duidelijke, maar vooral hele lekkere recepten die toch authentiek voelen.

Fuchsia Dunlop heeft een aantal zeer waardevolle kookboeken op haar naam staan. Daaraan ten grondslag ligt dat zij de eerste en daarmee meest spraakmakende Westerling afgestudeerd aan de Sichuan Institute of Higher Cuisine in Chengdu (de hoofdstad van de Sichuan) is. Kortom, ze weet waar ze het over heeft. In haar reeds vertaalde oude (en nu dus vernieuwde) boek: Sichuan – de authentieke smaken van de West-Chinese keuken -, vind je nieuwe en traditionele recepten en prachtige foto’s die inspiratie bieden voor nieuwe reizen of reizen binnen je eigen keuken. Alle recepten zijn voor deze uitgave opnieuw getest, herzien en aangepast met behulp van lokale chefs en Fuchsia’s eigen verbeterde uitgebreide kennis van de Sichuanese keuken.

Vooral voorin het boek vind je veel uitleg over de oorsprong van de Sichuanese keuken. Zo denken we bijvoorbeeld vaak direct aan de pittigheid ervan, en dat is niet eens zo gek. Er wordt dus uitgelegd hoe dat precies komt, tipje van de sluier: het heeft met het klimaat te maken.

Qua recepten vind je er alles, van de inmiddels welbekende ‘mapo tofu’ tot pittige bloedstoof en alles ertussenin. De recepten zijn logischerwijs opgedeeld in koude gerechten, vlees, vis, tofu, groenten, soep, rijst, noedels, kleine hapjes, hotpot (mag niet ontbreken natuurlijk), ingemaakt voedsel, zoete gerechten en tot slot smaakmakers en bouillons. De vormgeving en foto’s zijn sereen en klassiek met intermezzo’s van mooie foto’s uit de Sichuanese natuur en eetcultuur.

Producten die in het boek veel voorkomen en je dus met de aanschaf van het boek ook direct op je boodschappenlijst kunt plaatsen zijn: sojasaus (donker en licht), sichuanpeperkorrels, shaoxingwijn, chilibonenpasta, gember, knoflook en bouillon van goede kwaliteit.
Dit boek mocht eigenlijk in 2001 al niet ontbreken in je kookboekenkast maar voor de herziene versie blijft dat advies zeker staan.