Dit boek lag ineens op de deurmat, kookboekenpost van Irene. Blijer krijg je me niet snel. En dit boek is direct op mijn favorietenstapel terecht gekomen. Dit is het eerste kookboek van de Engelse Ella Risbridger en is hartverwarmend geweldig. Het doet me denken aan een soort levensgebeurtenissen boek, maar dan specifiek over eten.

Dat klopt in feite ook wel, want het is een boek vol recepten die het waard zijn om voor te leven. De schrijfster bevond zich namelijk ernstig depressief op haar keukenvloer, naast een zak met een hele kip erin, hangend aan een stoel. Ze besloot op dat moment het leven te pakken, er iets van te maken, op te staan, de kip te braden en midden in de nacht (het was inmiddels nacht) met veel wijn en brood op te eten. Het boek staat vol met dit soort verhalen, het best te omschrijven als knusse troostrijke recepten. Denk aan Lasagne met geblakerde prei voor zaterdagmiddag, Mosselen om van het leven te genieten, Pasta met worst voor een goed huwelijk, Walnoten-clementine-kardemom-cake voor kerst en Parkin -peperkoekcake- voor bij een boek op zolder. Bij elk recept vind je een gepersonaliseerde aanleiding of uitleg. Op een druilerige dag zou ik ab-so-luut dit boek erbij pakken. De recepten zijn makkelijk te maken zonder opsmuk. Sommige combinaties zijn wat merkwaardig, zoals Spaghetti met marmiet of Tipsy pompoensoep met amaretto, maar wellicht is dat een Engels cultuurdingetje

Wat het boek misschien nog wel bijzonderder maakt zijn de ontzettend leuke illustraties van de gerechten, gezellige keuken en ingrediënten. Ze zijn zo leuk dat je geen foto’s mist. Alles samen maakt ‘Midnight Chicken’ een ontroerende en heerlijke aanvulling op je kookboekenkast.