Niveau/kookbaarheid: Voor de ervaren thuiskok met een goede toko in de buurt. 
Vormgeving:
Knap hoe fotograaf en man-van Indonesisch eten zo kan vastleggen dat het fris en modern aanvoelt. 
Favoriete recept:
Ayam geprek. Smaakt als KFC, maar dan origineler en beter.
Prijs:
34,99
Verkooppraatje:
Dit is het beste van de Indonesische keuken, maar dan wel van nu. Echt een mooi boek en fijn voor iedereen die authentiek wil koken, maar het bestaande aanbod in kookboekenland wat stoffig vond.

Misschien wel mijn favoriete nieuwe Indonesische kookboek: Indorock.

Zoals Vanja zelf zegt: ze is geen echte pinda. Ze is allergisch voor pinda’s en had een oma die niet kon koken. Maar gelukkig kwam dat goed. Want nu is er Indorock. Inclusief alle geliefde klassiekers zoals soto, rendang, sate kambing. Met hier en daar een moderne toevoeging – maar zonder te hip of fusion te worden. Maar er kan toch weinig bezwaar zijn op een pandan creme brulee?

De recepten worden begeleid door de scherpe, fijne, grappige teksten die je van Vanja gewend bent (als je haar stukken in Elle Eten kent) en uiteraard de prachtige foto’s van manlief Remko Kraaijenveld.

Wanneer ik de rendang maak – ik maak het recept keer twee (want voor een verjaardag) lijkt het even fout te gaan. Het is de bedoeling dat de saus volledig inkookt, maar de enorme hoeveelheid kokosroom zorgt voor wat paniek. Vanja vertelt me later dat ze er in de tweede druk bij zet dat je bij een dubbele hoeveelheid niet dubbel kokosroom moet gebruiken.

Maar dat de recepten stuk voor stuk goed getest zijn – Vanja liet al haar recepten testen door vrienden en kennissen – blijkt alleen al uit het feit dat vrijwel alles wat ik verder nog maak superlekker is. Na een uitgebreid rondje toko en een hele middag koken heb ik een tafel vol moderne Indonesische gerechten, maar tegelijkertijd een rijsttafel (dat is overigens ook een Nederlandse uitvinding) waar mijn Indonesische oma ook trots op zou zijn.