Er is geen beter souvenir dan een kookboek. Om deze reden is het boek Florentine van Emiko Davies een uitstekend aandenken aan Florence. Emiko Davies is van origine niet Italiaans, maar getrouwd met een Italiaan en woont al dertien jaar in Florence. De voorkant van dit boek komt overeen met de typische print van de vele papierwinkeltjes in Florence. Helaas is het boek (nog) niet in het Nederlands te verkrijgen.

florentine1

Het boek geeft naast traditionele recepten ook nieuwkomers. De hoofdstukken zijn verdeeld in: la pasticceria (banketbakker), il forno (bakker), il mercato (markt), la trattoria, il macellaio (slager) en ‘in giro’ (rondkijken).  Daarnaast geeft het boek een mooie weergave van de stad. Zo zijn er niet alleen foto’s van eten, maar ook van de stad zelf, de bakkerijen, kraampjes vol groente en fruit, steegjes en terrassen. Het lijkt dus eigenlijk of je een rondje loopt door de stad als je door dit boek bladert.

florentine2

florentine3

Het grootste deel van de gerechten in dit boek behelst klassiekers. Maar, zoals eerder gezegd, je vindt er ook een aantal nieuwkomers, zoals ‘torta di pera e cioccolato’. De klassiekers zijn uiteraard Florentijnse klassiekers, zoals fagioli all’olio, ribbolita. Ook vind je de recepten van alle soorten paste en cornetto’s (zoete croissantjes of ander gevulde deeglekkernijen). De recepten zijn eenvoudig te volgen en bij de meer ingewikkelde krijg je een stapsgewijze uitleg in de vorm van foto’s. Als je geen geld hebt voor een ticket naar Florence, kun je voor slechts 29,99 het gevoel krijgen dat je er bent geweest, inclusief de mogelijkheid Florentijnse klassiekers thuis te maken en te proeven. Koopje toch?

florentine4

florentine5