Niveau kookbaarheid: 8-
Vormgeving:
Typisch een boek van Gill Meller, prachtige strak, overzichtelijk en toch warm en rustiek.
Favoriete recept:
Hazelnoot-knolselderijsoep met boerenkool, peterselie en olijfolie
Verkooppraatje: Ik vertrouw deze auteur volledig als het gaat om recepten die de natuur en smaak  van producten respecteren. Over de combinaties heb je soms niet eerder nagedacht maar de smaken vinden elkaar altijd in een moeiteloze omhelzing. Koop eerst Time en dan deze.

Dit is een boek uit 2016 van Gill Meller, erna volgde Time, een van mijn absolute favorieten. Of misschien is de auteur zelf wel mijn favoriet. Zijn leven ziet eruit hoe ik het mijne zou willen. In alles zie je dat Gill Meller de natuur respecteert en in haar waarde laat. Dit klinkt door in al zijn boeken. Zo ook in Gather.

Het boek is verdeeld in boerderij, zeekust, tuin, boomgaard, akker, bos, heide en haven en stimuleert je om eropuit te gaan en lokale producten te ontdekken. Zo vind je mosselen met lavas, selderij en room aan de zeekust, krokante haas met bloemkool en kappertjes in het bos, damastpruimenijs in de boomgaard en wils zwijn met koolraap, kool en karwij op de heide. Deze voorbeelden schetsen hoe rustiek en in balans de recepten van Meller zijn.

De recepten zijn goed te volgen en staan helder en in goede volgorde omschreven. Door zijn taalgebruik lijkt het bijna of hij het voordoet. De ingrediëntenlijst is op volgorde van gebruik, wat naar mijn mening het prettigst werkt. Lastig is dat sommige producten die er in het boek gebruikt worden hier moeilijk te verkrijgen zijn zoals darmwier (groen zeewier dat op de rotsen plakt en zichtbaar wordt bij laagwater), wrongel, stekelzwammen en dulse. Hoewel ik met een google zoektocht achter kom dat deze dingen of te vervangen of te verkrijgen zijn in bepaalde seizoenen. Het boek is daarom wel een mooie inspiratiebron om op pad te gaan om te kijken wat je zelf kunt rapen, plukken of kopen bij lokale winkels. Ik adviseer je ten zeerste dat ook te gaan doen, zeker nu het mooie weer voor de deur staat.