Vraag het aan je moeder of oma en ze zijn er ongetwijfeld mee bekend: Margriet kookboeken. Het Margriet kookboek was een initiatief van het tijdschrift ´Margriet´, en wordt steeds opnieuw uitgegeven. De eerste versie komt uit 1953 en is geschreven door Corrie Voorhuis. Zelf was ik in de kookboekenhandel op de Haarlemmerdijk in Amsterdam aan op zoek naar een nieuw lid van mijn kookboekenfamilie toen ik op dit exemplaar stuitte. Bij het zien van de vergeelde pagina´s kreeg ik het vermoeden dat dit toch wel een bijzondere was. Niets bleek minder waar. Wild, gevogelte, vis, sauzen, soepen, jus, gebak en nog veel meer vind je hier allemaal in terug.  Recepten als gevulde eieren en gekookte vis vind je niet snel meer in hedendaagse kookboeken. Dit kookboek stamt uit 1960 en ik kon me meteen voorstellen dat het een grote steun en toeverlaat moet zijn geweest voor veel huisvrouwen.

Overal in het Margriet Kookboek staan een soort grappig geïllustreerde mannetjes. Verder staan er nauwelijks afbeeldingen van gerechten in, op een paar kleur foto/illustraties na. In de naoorlogse jaren 50 begon de avondmaaltijd van veel Nederlandse gezinnen langzaam te veranderen. Van de vertrouwde aardappelen vlees/vis en groenten wordt steeds meer afgestapt en geleidelijk aan werden er wereldse gerechten geïntroduceerd. Zo zijn er in dit kookboek ook Indonesische en Japanse gerechten te vinden. In dit kookboek vind je recepten voor zowel dagelijkse maaltijden als feestelijke gelegenheden (denk aan gebak en hors d´euvres). Wel merk je dat gezond eten in 1960 nog geen prioriteit had, want roomboter en suiker wordt in royale mate gebruikt. Wat ook wel eens leuk is voor de verandering.

In de jaren 60 was het niet erg vanzelfsprekend om uit eten te gaan. Daarom was het extra belangrijks om het gezin zo nu en dan te verwennen met charmante snacks of een goed braadstuk.

0000img_1454 img_1455