Klassiek stoofvlees

In de herfst is het volgens mij noodzakelijk om zo vaak mogelijk iets te hebben pruttelen op het fornuis. Of het nu instant noedels zijn of geweldig stoofvlees, als het pruttelt is het goed. Van stoofvlees heb je natuurlijk veel varianten. Zelf vind ik deze variant het allerlekkerst. Ik geloof dat het iets wegheeft van Gents stoofvlees. In ieder geval lukt deze vrijwel altijd en voldoet het aan luie-kokers eisen. Je hoeft er niet veel voor te doen, tijd doet het meeste werk.
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Braadpan

Ingrediënten
  

  • 500 gram runderriblappen
  • 1 flesje bruin bier
  • 50 ml runderbouillon
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 20 gram roomboter
  • 2 laurierbladeren
  • 4 plakjes ontbijtkoek
  • 3 eetlepels mosterd
  • zout naar smaak

Instructies
 

  • Snijd de runderriblappen in stukken van gemiddeld 3-5 cm en bestrooi vervolgens met bloem. Giet de biertjes in een steelpan samen met de bouillon en verwarm zachtjes zo'n 5 minuten, voordat het gaat koken zet je het uit.
  • Snijd de bleekselderij, wortel en ui fijn. Verwarm in een braadpan de olijfolie en bak de groenten tot ze een beetje zacht en glazig zijn, zo'n 5 minuten. Haal de groenten vervolgens weer uit de pan en doe in een bakje.
  • Doe de boter in de nog warme braadpan -je hoeft hem niet tussendoor af te wassen- en als het gesmolten is voeg je het vlees toe. Schep het vlees om maar niet te vaak, het is de bedoeling dat het dichtschroeit en een bruin randje krijgt.
  • Als het vlees zo goed als bruin is voeg je de groente toe en schep je het even door elkaar.
  • Voeg na een paar minuten door elkaar scheppen het gehele (nog warme)bouillon-bier-mengsel toe. Voeg vervolgens de twee laurierblaadjes toe en doe de deksel op de pan.
  • Smeer de ontbijtkoek in met de mosterd, geen zorgen, dit ga je niet op eten. Haal de deksel van de pan, roer het stoofvlees in spé even door en leg deplakjes ontbijtkoek met de mosterd naar beneden in de pan.
  • Zet het vuur laag en doe de deksel weer op de pan. Roer af en toe even maar laat het tenminste zo'n 5 uur stoven. Hoe langer hoe beter.
  • Serveer wanner het vlees zacht en de jus gebonden is met bijv aarappelpuree of frietjes en eventuele andere groente naar keuze.

Notities