Voor ons is Kerst een klassiek feest. Een familiefeest vol old school eten zoals stoofpeertjes, spektakelstukken, overdadige desserts en zoveel wijn dat we er tot ver in januari van bij moeten komen. We beginnen daarom ook altijd vroeg met het opdoen van inspiratie. Dit jaar deden we, naast het reguliere kookboek-bladeren, inspiratie op door ons te verdiepen in de kerst-eettradities van andere landen. Zoals bijvoorbeeld in die van Japan. Bereid je voor, je had vast niet verwacht dat dít er gegeten werd..

In Japan is Kerst vooral een commercieel feest, dit is in feite komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Lange tijd was alles met Amerikaanse invloeden in Japan ‘hip’ en ‘modern’. Lang niet iedereen in Japan viert nu Kerst en als ze het al doen, doen ze het op hun eigen (misschien wel typisch Japanse) eigenzinnige manier. Tegenwoordig worden er steeds meer kerstbomen verkocht en is ook het geven van cadeaus voorzichtig een traditie geworden. Maar wat de Japanners graag eten op Kerstavond? Dat is niet te vergelijken met ‘ons’ kerstmaal.

Aardbeien sponge cake

Een iconisch Japans kerstdessert is de aardbeien sponge cake. Dit is een vanilletaart bedekt met room en aardbeien. De cake-achtige taart werd in de 20e eeuw ontwikkeld door de banketbakkerij- en restaurantketen Fujiya. De eigenaar van Fujiya reisde naar de VS en kwam daar de Amerikaanse aardbeientaartjes tegen. Terug Japan verving hij het koekje in de Amerikaanse versie door biscuitgebak, omdat de zachtere textuur van de cake meer paste bij de smaak van Japanners. De slimme man verkocht de cake als typische kersttaart en moedigde mensen aan om ‘m op eerste kerstdag te eten.

KFC

Een ander commercieel onderdeel van het Japanse kerstmenu is KFC. Het klinkt vreemd, maar het is een traditie om op Kerstavond, in plaats van zelf koken, te kiezen voor een emmer gefrituurde kip. Wederom komt deze merkwaardige Japanse gewoonte uit slimme Amerikaanse marketing. Mensen kunnen weken van te voren al bestellen. Er is een speciaal kerstmenu met gedecoreerde buckets.

Pizza

Goed, alsof het allemaal nog niet erg genoeg was, bestellen Japanners tijdens de kerstdagen ook graag pizza. Pizza wordt gezien als een ultiem feestmaal. Dus ja waarom zou je het dan niet eten met Kerst?

Aardappelsalade

Een andere favoriet voor het kerstdiner in Japan is aardappelsalade. En denk nu niet aan een soort comforting warme aardappelsalade. We hebben het hier over zo’n koude salade met hooguit wat krulpeterselie als decoratie.

Roomstoof

Oké nog een laatste daarna sluiten we dit fastfood fiasco. Roomstoofpot is een immens populair (kerst)gerecht dat bestaat uit varkensvlees of kip en groenten zoals ui, wortel, aardappel en kool. Dit alles wordt gekookt in dikke witte roux. Roomstoofpot staat in Japan bekend als een wintergerecht, simpelweg omdat het je warm houdt. Japanners geloven dat stoofpot met room een ​​Westerse maaltijd is en serveren het daarom, net als de voorgenoemden, graag met Kerstmis.