Als ik historische verhalen lees of hoor denk ik vaak: hoe zou dat geweest zijn? De volgende vraag die vrijwel direct bij me opkomt is: wat zouden ze gegeten hebben?  Iconische figuren hebben bijzondere eetgewoontes. Of misschien zorgt hun rol in de wereldgeschiedenis ervoor dat alles wat ze eten bijzonder lijkt. Zo ook het iconische figuur ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler. Margot Wölk, een van de 15 (!) voorproefsters van Hitler deelde een paar jaar geleden haar verhaal. Voorproefster ja, want al het eten dat hij kreeg moest worden voorgeproefd. Niet om te kijken of het wel smaakte, nee, om te kijken of het niet vergiftigd was. Stel je voor: iemand schotelt je dagelijks een maaltijd voor die je moet opeten met het idee dat je er binnen een uur dood aan kan gaan. Dat moet verschrikkelijk zijn geweest.

Hitler at vegetarisch. Dit deed hij omdat hij fel tegen dierenleed was. Zo noemde hij bouillon ‘’lijkensoep’’ en werden sojabonen gedoopt tot ‘’nazi bonen’’. Hitler schijnt tafelgesprekken te hebben gehad waarin hij iedereen wilde overtuigen hoe gruwelijk het eten van vlees was. Ja, dat is inderdaad ironisch.. en bizar. Wel maakte hij een uitzondering voor Leberknödelsuppe, Duitse knödels (deegballen) met lever. Zijn eetmanieren zouden snel en mechanisch zijn geweest. Ook zou hij vaak afwezig op zijn nagels bijten en zijn wijsvinger onder zijn neus heen en weer vegen.

Het schijnt dat Hitler smaakvol eten zeer op prijs stelde. Zo liet hij waar hij ook was de meest verse groenten zoals asperges, paprika’s en verse erwtjes aanrukken. Deze werden gecombineerd met rijst, pasta, ei en salades. Er werd vaak exotisch fruit geïmporteerd terwijl dit in die tijd zeer moeilijk te verkrijgen was. Zijn lievelingseten was Eiernockerl, een van origine Weens gerecht vergelijkbaar met een soort roerei, bestaande uit ei, melk, bloem, boter en nootmuskaat. Recentelijk is er in Oosterijk een politie-agent opgepakt omdat hij dit gerecht elk jaar at op de verjaardag van Hitler, 20 april, en er foto’s van deelde op sociale media.

Een eetgewoonte waar Hitler niet persoonlijk verantwoordelijk voor was maar die wel ontstond voor en door de Tweede Wereldoorlog is die van de Eintopfsonntag, de eerste zondagen van de maand waarop er simpel en voedzame eenpansgerechten werden gegeten. Voor de oorlog leefde het idee van een sunday roast, waarbij grote stukken vlees een hoofdrol innamen. De nazi’s hebben actief campagne gevoerd om dit te veranderen in simpelere maaltijden zoals stoofpotten of soepen. Dit kwam goed van pas tijdens de latere oorlog, toen voedsel duur en schaars werd.