Als ik historische verhalen lees of hoor denk ik vaak: hoe zou dat geweest zijn? De volgende vraag die vrijwel direct bij me opkomt is: wat zouden ze gegeten hebben?  Frida Kahlo was kunstschilderes, nou ja, zo begon haar leven natuurlijk niet. Na een tragisch ongeluk en meerdere verbrijzelingen moest zij bedrust houden. In haar bed is zij, met behulp van spiegels, zelfportretten en andere schilderijen gaan maken. Kenmerkend is hoe zij zichzelf schilderde met doorgetrokken wenkbrauw. Frida Kahlo heeft de wereld, door haar schilderijen, laten zien dat uit een verschrikkelijke en uitzichtloze situatie ook mooie dingen kunnen ontstaan. Zij overleed op 47 jarige leeftijd.

Over haar eetpatroon hoor je doorgaans niet veel. Er zijn verhalen verschenen over hoe Kahlo vooral traditioneel Mexicaans kookte, recepten die zij van haar moeder leerde. In haar kunstwerken zie je veel kleurrijke taferelen vol fruit. Naast het schilderen ervan at ze ook graag exotische vruchten. Hoewel Kahlo op verschillende vlakken erg vooruitstrevend was, liet ze in de keuken haar conservatieve kant zegevieren. Zo kookte ze uit traditionele aardewerken potten en pannen, en op vuur. Dit terwijl gas in die tijd al beschikbaar was in de keuken. Voor haar man, een complexe en veelbesproken verstandshouding, kookte ze een ingewikkeld gerecht genaamd ‘’mole poblano’’. Dit is een typische pittige Mexicaanse saus met chocolade tonen en eet je bijvoorbeeld op geroosterde mais. Het regelmatig serveren van dit gerecht scheen goed te werken tegen de boze buien van haar echtgenoot.

A Detroit Opera Celebrates Frida Kahlo's Life And Cooking : The Salt : NPR

In het huishouden van dit artistieke icoon was ook een kokkin aanwezig. Daardoor kon Kahlo zich richten op de versiering en het dekken van de tafel. Of er nou veel of weinig gasten kwamen en of deze nou uit een hoge of lage rang kwamen, de tafel werd uitgebreid gedekt. Ze versierde te tafel met wilde en kleurrijke bloemen, aardewerk en verschillende stoffen tafelkleden.

Toen haar gezondheid nog meer verslechterde stopten de eetpartijtjes niet, ze liet ze alleen naar haar slaapkamer verplaatsen. Daar at ze omringd door gasten en dronk ze zonder moeite glazen tequila, een vrouw naar mijn hart. De keuken van Frida Kahlo is in 2002 gevangen in het boek “Recipes and Reminiscences of Life with Frida Kahlo”.