Het kan geen toeval zijn dat mensen over het algemeen het meest snacken voor de tv. Maar bij een aantal films en series gaat het verlangen iets verder dan dat. In dit geval moet je jezelf tegen houden om niet á la minute een ingewikkelde  culinaire creatie in elkaar te flansen. Hieronder zijn een aantal honger makende films verzameld.

Ratatouilleh

Deze film is echt onweerstaanbaar als je over dat hele ‘’muizen zijn vies’’ principe heen kan stappen. De soep, special order en natuurlijk de uiteindelijke ratatouille maken dat je de gerechten nog net niet door je beeldscherm heen kan ruiken. Het moment dat de bewonderenswaardige recensent Ego zich waagt aan de door de muis gemaakte ratatouille is het absolute culinaire hoogtepunt van de film. Tegenwoordig is de ratatouille van Ratatouille niet louter meer animatie, maar ook door menig thuis chef gefabriceerd.

 

Julie & Julia

Bij de openingsscène van deze film begon mijn maag al verlangend te knorren. Deze film gaat over het leven van Julia Child, de Martha Steward van de 20ste eeuw. Daarnaast gaat het over een enigszins geflopte schrijfster, die besluit zich in een jaar tijd door het hele kookboek van Julia Child te koken. Dit houdt ze bij met een blog. Natuurlijk komen er een aantal fantastische gerechten voorbij. De in de boter gebakken zeetong, bruschetta’s en de artisjok met Bernaisse saus zijn simpelweg kwijlmateriaal. Tevens is deze film een grote inspiratie voor kookfanaten. Het geeft hoop dat hoe saai je (callcenter) leven ook mag zijn, er altijd een manier is om je passie voor eten te uiten.

 

Chef's Table 2 premiering on Netflix on May 27, 2016. Chef Enrique Olvera from Pujol in Mexico. Photo: Daniel Daza/Netflix

 

Chefs Table

Deze serie is een uitgekomen wens van veel sterrenchef-stalkers. In deze serie worden verschillende sterrenchefs en hun restaurants uitgelicht. Inmiddels zijn er al 3 seizoenen van verschenen. De bizarre inspiraties en gedachtegangen van de chefs zijn uiterst vermakelijk om te zien. Het beste gedeelte van alle afleveringen is eigenlijk het einde. Dan zie je een compilatie van de gerechten. Deze gerechten vallen vaak niet eens onder het kopje ‘eten’, maar eerder onder het kopje ‘kunst’. Mocht je nog eens het geluk hebben een loterij te winnen, is het bezoeken van al deze restaurants zeker geen gek bucket-list idee.

 

 

 

 

It’s complicated

In deze film zie je hoe twee exen verstrikt raken in een hartstochtelijke affaire. Daarnaast is de hoofdpersoon (Meryl Streep) eigenaresse van een koffiecafe/winkel. Hoewel ze zich gedurende de hele film te goed doet aan croque monsieur uit de oven en zelfgemaakt lavendel/honing ijs, is er een moment dat het water je echt in de mond loopt. Na een blow avontuur besluit de hoofdpersonage samen met haar nieuwe vlam s’nachts chocolade croissants te maken. Het idee hiervan is op zichzelf natuurlijk al erg romantisch, maar op het moment dat ze gezamenlijk verse, warme en knapperige chocoladecroissantjes eten, kan ik mijn jaloezie moeilijk de baas blijven.

 

Marie Antoinettegiphy

Deze film van Sofia Coppola bruist van de zoete, roze en bruisende luxe die zogenaamd te vinden was aan het Franse hof. Deze film is gebaseerd op het leven van de Franse dauphine Marie Antoinette. Het meest honger makende moment van de film is wanneer er een kleding pas sessie plaatsvindt met een overvloed aan taarten, macarons, gebakjes en champagne. De realiteit zou echter iets anders zijn. Marie Antoinette had wel eten in overvloed, maar at eigenlijk redelijk normaal zonder al te veel poespas.

 

 

 

Oceans 11

Misschien lijkt het wat gek om deze film in dit rijtje te plaatsen. Deze film gaat namelijk over het beroven van de grootste casino’s van Las Vegas. De reden dat hij er echter wel tussen staan komt echter door één man. Brad Pitt. Zijn personage Rusty verschijnt in bijna elke scene etend. Nacho’s, dim sum, lolly’s en hamburgers passeren allemaal de revue. In de eerste instantie was dit bedacht om duidelijk te maken dat Rusty het te druk zou hebben om op normale tijden te eten. Uiteindelijk vonden de regisseurs het een mooie karaktereigenschap voor hem om terug te laten komen in alle films.

Chef

Deze film behoort tot de cliché´s binnen dit rijtje maar toch moet hij ertussen staan, want honger krijg je er zeker van. De ster-waardige gerechten zijn hier deels verantwoordelijk voor, maar de tosti’s (bij het doorsnijden van de tosti uit de pan greep ik naar het beeldscherm), pasta aglio olio en belegde broodjes zijn hier het meest schuldig aan. Zorg bij het kijken van deze film dus in ieder geval dat je witbrood, verschillende soorten kaas en boter in huis hebt.

Chocolatcj

In deze klassieker begint een alleenstaande moeder (Juliette Binoche) een chocolaterie in een slaperig en religieus Frans dorpje. Dit alles doet ze in de tijd van het vastten en wordt haar door de strenge burgemeester niet in dank afgenomen. De bonbons zelf zijn al verrukkelijk beeldmateriaal, maar daarnaast maakt ze ook nog eens dikke, donkere, warme chocolademelk. Zelfs de kwartel overgoten met chocoladesaus, wat niet echt een smakelijke combinatie lijkt, zou ik zonder aarzelen verorberen.