Vlierbloesemsiroop werd vroeger als medicijn gebruikt ter bestrijding van aandoeningen aan de luchtwegen, tegen koorts, verkoudheid en als vocht-afdrijvend medicijn. Wij vinden het vooral erg lekker smaken. Het leuke is dat vlierbloesem overal kan worden geplukt. De geur is absoluut onweerstaanbaar. Kom je een exemplaar tegen dat niet lekker ruikt? Dan is het geen vlierbloesem. Vlierbloesem zie je tegenwoordig overal. Kijk bijvoorbeeld eens langs wegen of in stroken groen. Je kunt veel dingen doen met vlierbloesem, zoals siroop maken. Dat doe je als volgt:

Ingrediënten:
– 25 vlierbloesemschermen (de bloesems dus, je hoeft niet de kleine bloemetjes los te plukken)
– 2 citroenen
– 1 liter water, een betere raadgever is dat de bloesems onder water staan
– 1000 gram suiker per liter water

Pluk de vlierbloesem in de ochtend op een droge dag. Schud even uit, vanwege insecten die erin kunnen zitten. Niet wassen! Gebruik alleen bloesem waarvan alle bloemen zijn uitgekomen. Doe zo veel mogelijk bloesem (zonder stelen) in een grote pan en overgier ze met water, zodat ze net onder water staan. Beleg ze vervolgens met schijfjes citroen. Zo zorg je dat je een geconcentreerde en toch frisse smaak krijgt. Je kunt een zwaar bord op de bloesems en citroenen leggen zodat het mengsel niet erg verkleurd. Doe een deksel op de pan en laat het geheel een dag staan, het liefst op een koele plek. Giet de volgende dag alles door een groot vergiet, zodat je alleen het vocht overhoudt. Zeef het daarna nog eens of giet het door een zeefdoek. Zo krijg je een mooie, transparante vloeistof. Doe het mengsel in een pan en voeg de suiker toe. Laat het een paar minuten flink doorkoken. Maak de flessen waar je de siroop in wil doen van te voren goed schoon met kokend water. Vul deze wanneer ze nog heet zijn. Sluit ze direct na het vullen goed af.

Deze siroop is heerlijk met koolzuur, zoals water met bubbels of prosecco. Je kunt de siroop zo’n vier maanden bewaren.