Als we het hebben over een ‘girlcrush’ komt Alison Roman het meest in de buurt. Het is dan ook niet voor niets dat we onszelf allebei, beide boeken van haar cadeau hebben gedaan. Er is één pasta van haar die echter de faam des levens te pakken heeft: de sjalotpasta. Een pasta met doodsimpele ingrediënten. Je hebt er namelijk het volgende voor nodig voor 2 personen: 6 sjalotten, 4 tenen knoflook, een gedroogd pepertje, een bosje platte peterselie, olijfolie, een snuf zout, 3 ansjovisjes, een tube tomatenpuree, 250 gram pasta en eventueel parmezaanse kaas. Het recept wordt massaal gedeeld en overal ter wereld gemaakt.

Je bereidt het als volgt (ter herhaling, dus niet ons eigen recept): zet allereerst water op voor de pasta.  Je snijdt vervolgens 6 sjalotten en 4 tenen knoflook in plakjes waarvan 1 teen knoflook in hele fijne stukjes. Ook snijd je het pepertje in stukjes. De extra fijngehakte knoflookteen meng je met fijngehakte peterselie. Verwarm in een braadpan een flinke laag olijfolie. Bak de sjalotten, 3 tenen knoflook en het pepertje in een braadpan met flink wat zout  tot ze karamelliseren. Als ze om deze reden dus bruin en glazig kleuren doe je er de 3 ansjovissen bij. Als deze gesmolten zijn (ja ze smelten als het ware) voeg je er een tube tomatenpuree aan toe en kook je ondertussen de pasta (in gezout water).


Een belangrijk punt is dat de pasta (ik gebruikte bucatini, soort buis-achtige spaghetti) echt al dente moet zijn. Je voegt de al dente pasta met wat extra kookvocht namelijk toe aan de aardig ingekookte saus, waardoor het een geheel wordt. Serveer de pasta met de peterselie en eventueel wat parmezaan en je bevindt je in een sjalottenhemel.