Recepten bijhouden, niet alleen leuk voor nu maar ook een belangrijk nalatenschap. Zonder de recepten van haar oma is de kans heel groot dat Irene letterlijk niks had kunnen koken. Mijn moeder tekent recepten om te bewaren. Jonah Freud heeft het ons tijdens een cursus ook eens op het hart gedrukt: schrijf alles op. Maar hoe?

1. Een schrift
Of het nu een schrift speciaal voor recepten is, of iets waar je af en toe in krabbelt, dat maakt niet uit. Het hoeft niet eens 100% leesbaar te zijn. Eigenlijk helemaal niet. Hoe onleesbaarder, hoe authentieker.

2. Tekenen
Recepten uittekenen is voor de creatievelingen ook een prima optie. Kijk naar Yvette van Boven, hoe leuk en Tik-Tak niveau achtig zijn haar recepten? Mocht je kind toch niet zo slim opgroeien als je hoopt, kan hij of zij toch een fatsoenlijk maal koken

3. Recepten bewaren
Knipsels bij elkaar houden en eventuele aanpassingen erbij schrijven kan natuurlijk ook. Ik zou er bij mijn eigen kinderen bijvoorbeeld, om ze scherp te houden, wat Knorr pakket verpakkingen tussen doen.

4. Levend kookboek
Je kunt ook een kookboek dat je veel gebruikt bekladden. Dingen die je wellicht net iets anders deed blijven zo voortbestaan. Ook kun je hier eigen recepten tussen doen.

5. Emailen
Het wereldwijde web is ook een uitstekende manier om recepten door te geven. Wellicht kun je er zelfs wat emoticons bij betrekken, hoef je nog minder te typen! Kijk bijvoorbeeld naar het boek Fratello & Sorella van Frans en Karin van Munster, een boek bestaande uit brieven met recepten tussen broer en zus. Wel denk ik dat mijn zus verrast zal opkijken als ze na een 25-jarige email stilte ineens “snijd de kop eraf en verwijder de kieuwen” in haar inbox ziet staan.