Iedereen die wijn interessant vindt moet naar wijncafé Rayleigh & Ramsay aan de Overtoom in Amsterdam. Want hoewel je hier ook terecht kunt voor hele goede koffie, bier en een beknopte, maar veelbelovende dinerkaart moet je hier vooral heen voor de wijn. Want daar hebben ze niet alleen heel veel van (100 verschillende om precies te zijn), maar ze hebben ook een fantastisch systeem waardoor je een heleboel kunt proeven zonder gelijk een godsvermogen kwijt te zijn. Perfect dus wanneer je wel van wijn houdt, maar niet precies weet wat je nou lekker vindt, of als je eens iets anders wilt uitproberen. Je kunt bij Rayleigh & Ramsay namelijk je eigen wijn tappen. En ja, dat is net zo leuk als het klinkt.


image8

De wijntap, ookwel wine dispensers maken gebruik van het element Argon dat werd uitgevonden door natuurkundige Lord Rayleigh en scheikundige William Ramsay. Begint er al een lampje te branden? Dit element verdrijft zuurstof en door dit toe te voegen aan de wijnflessen in de wine dispenser kunnen de wijnen lange tijd worden bewaard.

image2 image4

Vandaar dat ze zonder moeite 100 flessen wijn op de tap kunnen hebben en dat je als bezoeker zelf je wijn kunt tappen. Dat gaat met een speciale kaart waar je bij binnenkomst saldo op laat zetten. Hiermee kun je vervolgens langs de verschillende taps struinen op zoek naar een wijn die je wilt proberen. Wie twijfelt of zoals wij gewoon zoveel mogelijk verschillende wijnen wil proberen is hier aan het goede adres. Want je hoeft bij Rayleigh & Ramsay gelukkig niet gelijk een duur glas te bestellen, maar je kunt naast een heel glas ook een half glas tappen of zelfs alleen een proefslokje. Ideaal! De prijzen van een slokje variëren van 50 cent tot 2 euro.

image6 image7

En hoewel de sfeer ongedwongen is en je helemaal vrij bent om te tappen wat je zelf wilt, zijn alle wijnen gelukkig wel voorzien van informatiekaartjes waarbij onderscheid is gemaakt tussen fresh, mellow en rich bij de witte wijnen en juicy, smooth en bold bij de rode wijnen. De informatiekaartjes mag je meenemen zodat je onthoudt welke wijnen je hebt gedronken en lekker vond, én zodat je ze gemakkelijk kunt bestellen in de webshop. Want dat is ons laatste argument waarom we zo’n fan zijn van deze wijnbar; je kunt alle 100 wijnen ook nog eens los per fles kopen. Ontzettend fijn wanneer je een wijn hebt ontdekt die je heel erg lekker vond.

De conclusie: wie in een informele sfeer heel veel wijnen wil proeven moet zeker eens een bezoek brengen aan Rayleigh & Ramsay.

image1