Al heel wat jaren verzamel ik antieke servies, maar pas sinds een paar maanden heb ik daar een nieuwe tafeldek-obsessie bij en is durf wel te zeggen dat mijn tafeldek-kunsten een nieuw level hebben bereikt. Sterker nog: heel lang had ik niet eens een tafelkleed. Ik zag de meerwaarde niet zo. En dat terwijl ik altijd ben opgegroeid met een moeder die voor elke feestdag een speciaal kleed had. Maar inmiddels ben ik dus ook om en groeit de collectie gestaag. En ik kan denk ik nooit meer zonder. Een tafel is toch net iets chiquer en meer “af” met het juiste kleed. Mam, je kan trots op me zijn ik heb nu zelfs een speciaal Paas-kleed.

Welke tafelkleden moet je hebben in je basiscollectie?

 • Het perfecte witte tafelkleed van stug katoen of linnen.
 • Een pastelkleur (of meerdere) voor het perfecte lente-diner. Denk aan groene asperges, salades, een geroosterd kippetje.
 • Een donkere kleur zoals donkerblauw, maar ik heb zelf m’n oog ook laten vallen op een auberginekleurige variant.

Ook leuk

 • Moeilijk te vinden, maar ik aas er al een tijdje op: het perfecte broderie-tafelkleed. Wit, geborduurd en met een gezellig patroon met “gaatjes”. Er is een dunne lijn tussen truttig en juist heel hip. Maar als je dan dus een mooi exemplaar vindt…
 • Een geblokt tafelkleed (je weet wel, alsof er een hele grote theedoek op je tafel ligt). Rustiek en een beetje dat (Franse) boerderij gevoel. Zoek op pompdoek. Dan weet je zeker dat je de goede kwaliteit krijgt en geen plastic zeiltje.

Waar koop je ze?

Het liefst natuurlijk bij je oma. De mijne vindt dat bijvoorbeeld alleen maar leuk om te zien hoe haar oude spullen nu weer zo geliefd zijn bij de kleinkinderen. Maar ook zonder oma’s zolder zijn er genoeg adresjes waar je de leukste tafelkleden vindt.

 • De stoffenmarkt, hier koop je gewoon een mooi stuk stof naar keuze en voila: een tafelkleed.
 • Op een brocante markt liggen vaak wel stapeltjes kleden. En dan het liefst in Frankrijk natuurlijk. Het is dan wel een extra uitdaging om te bepalen hoe groot het kleed is.
 • Brocante webshops zoals Feeling at home.
 • Dille & Kamille is een hele fijne voor basic kleden (en soms ook rustige prints). De kwaliteit is mooi, ze hebben allerlei maten en hele fijne pasteltinten zoals grijsgroen (het perfecte Paas-kleed) of oudroze.
 • H&M Home heeft ook vaak mooie, relatief goedkope kleden. De collectie wisselt vaak, dus zeker de moeite waard om af en toe even te checken.
 • De Linnen Heren in Amsterdam. De tafelkleden hier zijn wel even een investering, maar hier vind je de perfecte geblokte kleden.
 • De kringloopwinkel. Even een keer goed wassen en je hebt weer een heel lekker fris kleedje. En stiekem toch best leuk om te bedenken hoeveel bijzondere etentjes zo’n kleed al heeft “meegemaakt”.

Ja goed, nu heb je dus die hele collectie. Maar welke kies je wanneer? Voor mij werkt het zo dat het meteen duidelijk is welk tafelkleed bij welk type eten past. En ook belangrijk: ik vind tafelkleden sowieso gebruiksvoorwerpen dus ze mogen best een beetje vies worden. Maar als ik denk dat de kans op het knoeien van rode wijn erg groot is kies ik voor een minder duur en/of minder speciaal, juist vaak wit tafelkleed. Neem het allemaal ook vooral niet te serieus!