Hoort de vork rechts of links? Oké, zo ver kom je misschien nog wel. Maar waar moet het boterschaaltje? En waar hoort het witte- en waar het rode wijnglas te staan? Ligt het dessertvorkje naast of boven het bord en wanneer voeg je daar nou eigenlijk ook nog een dessertlepeltje aan toe? Allemaal vragen die stress kunnen opleveren wanneer je een (enigszins) formeel diner organiseert of gewoon een keer helemaal compleet de tafel wil dekken.

Budget
Probeer hoe dan ook niet te besparen op bestek. Het hoeft niet eens duur te zijn, maar zeker wanneer je een diner hebt is het fijn als je goed bestek hebt. Iedereen heeft het immers de hele avond veelvuldig vast. Het hoeft niet van puur zilver te zijn, maar er is niks zo irritant als super licht bestek, een kromme vork of een bot mes.  Natuurlijk gebruik je het niet allemaal elke dag, maar hoe fijn is het om een tafel perfect te kunnen dekken. Met wijnglazen kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Persoonlijk vind ik een breed wijnglas voor rode wijn erg mooi, maar Fransen houden alle wijnglazen liever bescheiden klein. Het kopen van stoffen servetten is een investering, hetzelfde geldt voor servetringen. Toch zul je zien dat het zorgt voor een verfijnde setting en op den duur profiteer je van het feit dat je niet telkens papieren servetten hoeft te kopen.

Benodigdheden
Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen een informele setting en een formele setting. De formele setting betreft diners waarbij je graag een goede indruk wil maken of waarbij toevallig royalty aanschuift (je weet maar nooit).td

Voor een informele tafelschikking heb je nodig:
– Bord
– Servet
– Grote vork
– Kleine vork
– Mes
– Soeplepel
– Waterglas
– Wijnglas

Voor een formele tafelschikking heb je nodig:
– Onderbord
– Hoofdgerecht bord
– Voorgerecht Bord
– Broodbordje
– Servet
– Grote vork
– Kleine vork
– Mes
– Soeplepel
– Dessert lepeltje
– Dessert vorkje
– Broodmesje
– Waterglas
– Rode Wijnglas
– Witte Wijnglas
– Naamkaartje

Begin met het neerleggen van een mooi tafellaken. Eventueel kun je ervoor kiezen om iets zachts onder het tafellaken te leggen, zoals een molton of onderlaken. Zet vervolgens de borden op de juiste plek. Zorg dat tussen de borden zo’n 50 cm zit. Bij de formele setting begin je met een groot onderbord, waarop je het hoofd- tussen- en/of voorgerechtbord zet. Bij een informele setting zet je meestal één bord neer. Plaats de borden een vingerbreedte van de tafelrand, dit geldt ook voor het bestek.

Het bestek dek je van buiten naar binnen. Het bestek wat het eerste aan de beurt komt, ligt het meest aan de buitenkant. Vorken liggen links naast het bord, messen rechts en hiernaast de soeplepel. Bestek van een eventuele amuse leg je aan de buitenkant van de soeplepel. Bestek voor het nagerecht ligt boven het bord. Daarbij ligt de vork naar de rechter- en de lepel naar de linkerkant. Het is de bedoeling dat messen altijd met de snijkant naar het bord toe liggen. Vorken en lepels liggen met met de holle kant naar boven, maar dat is natuurlijk redelijk vanzelfsprekend. Je kunt ervoor kiezen om het servet (met of zonder servetring) op het bord te leggen, of aan de linkerkant naast de vorken. Bij al het bestek geldt dat boventalligheid niet wordt gewaardeerd. Bij een dessert dan zowel krokant is als zacht, kan gekozen worden voor een lepel en vork, bij zoiets als een mousse is alleen een lepel voldoende. Het is redelijk treurig als een kleine vork als verstekeling op tafel blijft liggen. Het broodbordje gaat links in de hoek, met het mesje op ”10 voor”.

Bij de informele setting zet je het wijn- en waterglas schuin naast elkaar. Het wijnglas staat altijd aan de buitenkant, vaak schuin onder het waterglas. Bij de formele setting zet je schuin onder het rode wijnglas nog een wit wijnglas. Tot slot het laatste gedeelte van tafeldekken: decoratie. Laat naamkaartjes kaligraferen, zoek bloemdecoratie uit en zoek mooie waterkaraffen uit. Vaak gaat less is more op, maar soms ben je geneigd naar meer poespas. Hoe dan ook, met deze tafelschikking imponeer je je gasten ongetwijfeld.

 

Lets commencer le diner, vous laissez le goût.

Bon Appétit!

 

thumbnail_image-td