Oesters zijn een zeer smakelijk en zilt begin van een diner of als delicatesse bij een glas wijn of bubbels. En aangezien we graag zelfvoorzienend zijn, delen we graag met jullie waar je ze vindt, hoe je ze verzamelt en hoe je ze vervolgens – niet geheel onbelangrijk – openmaakt.

Oesters vind je voornamelijk in zout water, dus aan de kust of in de zee. Dat is het nou net, hoe kom je daar? In de zomer kun je ze opduiken, dit hebben we wel eens gedaan in Zeeland. Als het wat kouder is en zwemmen niet mogelijk is kun je het plukken bijvoorbeeld doen op de Wadden. Wij deden dit in de buurt van Oudeschild (Texel). Je kunt ook een zogenaamde ‘wildplukkaart’ gebruiken.

Wij zochten ze – uiteraard – tijdens eb. In ons geval lagen ze vrij dicht langs de kustlijn, maar dat kan een toevalstreffer zijn geweest. Er is een periode geweest, zo’n halve eeuw geleden, dat het niet zo goed ging met de oester. Een strenge winter en een oesterziekte zorgden ervoor dat ze bijna uitstierven. Om dit te voorkomen werden varianten uit Japan en Portugal geïmporteerd die hier tegen bestand waren. Op onze zoektocht vonden vooral de Japanse variant, deze zijn heel erg groot, soms groter dan een hand. Het is het makkelijkst de oesters in een emmertje mee te nemen, niet noodzakelijk gevuld met water.

Tips bij het plukken:

  • Draag geen regenlaarzen/kaplaarzen. Deze blijven steken in de modder. Draag bij voorkeur gympen of iets dergelijks die stevig om je voet zitten en je na afloop gewoon in de wasmachine kunt gooien.
  • Neem geen open oesters mee.
  • Als je thuis bent en twijfelt of ze goed zijn of niet: goede oesters ruiken niet, dus als ze naar bijvoorbeeld zwavel ruiken is het foute boel.
  • Last but not least: doe dit alles natuurlijk met respect voor de natuur en zonder verspilling

Bij thuiskomst kun je de oesters openmaken met behulp van een oestermesje, deze zijn vaak niet duur en op veel plekken te koop. De onderstaande tekening laat zien hoe je de oesters het meest gemakkelijk openmaakt. Eet de oesters zo of eventueel met citroen, peper, of (wat je vaak ziet) sjalot en frambozenazijn.