Kruiden. Onmisbaar in menig gerecht. Denk aan caprese met verse pesto, pasta vongole met peterselie, laurierblad in boeuf bourgignon, tom kha kai soep met citroengras, ravioli met boter en salie. Al deze gerechten zouden weinig voorstellen zonder kruiden. Naast verse kruiden zijn gedroogde kruiden ook vaak een goede toevoeging. Sommige kruiden lijken gemaakt voor bepaalde producten en anderen matchen niet helemaal. Experimenteren is natuurlijk nooit een slecht idee, maar hieronder vind je toch een kleine handleiding van: kruiden

Biefstuk: bij biefstuk kunnen best wat pittigere kruiden zoals tijm, peterselie, koriander of waterkers.

Kalfsvlees: omdat kalfsvlees nogal zacht vlees is, worden wat sterkere kruiden aanbevolen zoals citroenmeslisse, basilicum, salie en marjolein

Lam: lamsvlees wordt in landen als Marokko vaak gecombineerd met munt. Maar rozemarijn of tijm is ook een goede combinatie met lam.

Stoofvlees: in stoofvlees hebben aromatische kruiden de voorkeur. Denk hierbij aan laurierblad, rozemarijn en tijm.

Zalm: zalm en dille zijn een ultieme match. Niks meer aan doen

Gebakken vis: bakken in boter en afblussen met citroen kan uitstekend ondersteund worden door citroenmelisse, rozemarijn, salie of dragon.

Kreeft: hoewel bij kreeft vele soorten kruiden passen bij kreeft worden kervel, peterselie, mierikswortel en dragon over het algemeen aanbevolen. Erg lekker is het ook om een mengsel te maken van verschillende kruiden.

Omelet: bij een omelet is bieslook, familie van de ui, een uitstekende keus om je omelet net iets lekkerder te maken dan gewoonlijk.

Kruiden kweken
Verse en gedroogde kruiden zijn natuurlijk gewoon te koop bij de supermarkt, maar het is ook erg leuk om te investeren in een eigen kruidentuin. Hiervoor hoef je geen groot stuk grond tot je beschikking te hebben. Een balkon, of zelfs een groot keukenraam voldoet ook. De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Dit kan een plek in de zon zijn, maar er zijn ook speciale kweekkasjes te koop. De meeste tuinkruiden groeien goed in een pot. Je kunt kruiden het best oogsten op een droge dag. Het lekkerst zijn de blaadjes die in het voorjaar zijn geplukt of in de nazomer. Rozemarijn, salie en citroenmelisse kun je ze het best rond het middaguur plukken. Bloemen (zoals lavendel) kun je het best ’s ochtends plukken.

Verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek. Peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer 12 maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Zo vries je de kruiden in:
1. Was de kruiden.
2. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek.
3. Snijd de kruiden fijn of grof.
4. Verpak ze in kleine porties in boterhamzakjes of doe de kruiden met wat water in een ijsblokjeshouder.
5. Vries ze zo snel mogelijk in.

Kruiden met stevige blaadjes, zoals oregano, rozemarijn, munt, salie en tijm zijn geschikt om te drogen. Gedroogde kruiden behouden meer van hun smaak dan ingevroren kruiden. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer negen tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliezen de kruiden een groot deel van hun smaak en geur.

Zo droog je kruiden in ongeveer 2 weken:
1. Leg de blaadjes op een schone en droge theedoek.
2. Keer ze regelmatig om.
3. Als je ze kunt verkruimelen, zijn ze droog genoeg.
4. Doe de kruiden in goed afsluitbare potjes en bewaar ze op een droge en donkere plek.

paul-morris-128424