Naarmate we langer thuis moeten zitten, beginnen we onze favoriete hobby steeds meer te missen. Ja, we zijn heel druk met koken en bakken. Maar we missen het om te koken met en voor familie en vrienden en eindeloos lang te tafelen. Maar net als met vergaderingen vanuit huis, kunnen we ook technologie inzetten om toch een beetje dat gevoel van samen dineren te krijgen.

  • Wat wij stiekem dus al heel gezellig vinden is Facetimen tijdens het koken en voorbereiden van het eten. Glaasje wijn erbij en het is net alsof je bij elkaar in de keuken staat en al kletsend aan het koken bent.
  • Check van te voren de technische kant. Niks zo vervelend dan stress, eten dat koud wordt en irritatie omdat de camera hapert, er geen geluid is of je überhaupt niet in het gesprek komt.
  • Je kan natuurlijk allemaal je eigen maaltijd maken, maar het is ook leuk om vooraf af te spreken wat het menu is. Dan maakt iedereen dus hetzelfde en kan je ook echt praten over het eten. “Wat een vreselijk moeilijk recept.””Is die kip bij jullie ook zo droog?””Ik heb meer suiker gebruikt dan in het recept stond en de amandelen vervangen.” We zullen je binnenkort nog een aantal fijne recepten geven, maar wij koken bijvoorbeeld heel graag uit Alison Romans Nothing Fancy.
  • Zorg sowieso voor lekker eten. Alhoewel, het kan natuurlijk heel gezellig zijn om samen een frietje te eten, maar lang tafelen gaat nog beter als er lekker veel op tafel staat.
  • Zorg dat je praat over vrolijke onderwerpen. Niks voelt zo ongezellig dan tijdens het eten praten over serieuze Corona-onderwerpen dus probeer dat zoveel mogelijk te vermijden. Na het eten kun je naast (na)praten natuurlijk ook een spelletje spelen.
  • Zet de laptop niet helemaal aan het eind van de tafel maar net iets daarvoor. Zo voelt het minder alsof de gesprekspartners een soort publiek zijn, maar meer alsof ze ook aan tafel zitten. Maar ga ook vooral niet te dicht op de camera – en vooral de microfoon – zitten. Niks zo onsmakelijk als keiharde kauwgeluiden.
  • Kleed het aan. Zorg dat je de tafel mooi dekt met een mooi tafelkleed en leuk servies, zet bloemen op tafel en steek een kaarsjes aan. En dit is ook een mooi moment om die bijzondere fles wijn open te trekken. (Niemand hoeft immers met de auto meer naar huis.)
  • En niet onbelangrijk: kleed jezelf ook aan. Dat zou je ook doen als je gasten daadwerkelijk bij je aan tafel zaten dus laat dit niet een soort joggingbroek op de bank diner worden. Of voor diegene die al helemaal in de quarantaine-modus zitten: doe op z’n minst een gezellige top aan en laat het deel onder de tafel dan voor wat het is. Sloffen zijn sowieso oké!

Deel je jouw Facetimediner ook met ons met #quarantainediner?