Al jaren heb ik een grote zwak voor antieke bordjes (en servies). Ik denk niet dat ik het ooit een verzameling heb genoemd, maar als ik kijk naar wat ik de afgelopen jaren heb gekocht, kan ik het inmiddels wel zo bestempelen. Van een aantal borden heb ik een set van 4/6 of 8 stuks, maar ik heb ook een heleboel losse bordjes en schalen die ik dan vaak weer allemaal door elkaar gebruik wat het juist weer een leuk geheel maakt.

Inmiddels heb ik dus ook flink wat ervaring gekregen in het vinden van schatten. Daarom vandaag een kleine handleiding:

  • Wees niet bang om een los bord te kopen. Sterker nog: koop liever een los bordje dan een set met een onhandig aantal als 3 of 5 (tenzij je natuurlijk met dat aantal thuis bent). Het kan juist heel leuk werken tijdens een diner als iedereen een ander bordje heeft. Als je een set koopt check dan of ieder bord ook echt goed is; anders heb je nog niks aan de set.
  • Bekijk de hele stapel. Heel vaak “gooien” verkopers allemaal borden op een stapel zonder dat dit per se dezelfde borden zijn. Dus bekijk altijd de hele stapel als het enigszins interessant lijkt.
  • Controleer de borden altijd goed. Het kan heel charmant zijn dat een bord wat gebruikssporen heeft, maar je wil natuurlijk niet dat het bij een keer gebruik uit elkaar valt. Ik vind kleine krasjes vaak niet zo’n probleem en ook een klein stukje uit de rand niet zo’n ramp, maar als er een beginnende barst in het bord zit moet je er niet aan beginnen. Hoe goedkoop ook.
  • Koop borden in verschillende maten. Ik vind dat op tafel juist leuk werken om gerechtjes op verschillende bordjes en schaaltjes te serveren.
  • Je moet het natuurlijk helemaal zelf weten, maar voor merkloze borden betaal ik zelf maximaal 10 euro. En dat vind ik eigenlijk al veel te veel.
  • Dit is niet zozeer een verzameltip, maar wel een tip om je collectie mooi te houden: was je bordjes met de hand af. Ja dat is klote werk, maar als je niet begrijpt waarom stel ik voor dat je je borden gewoon bij Ikea gaat halen.
  • Ga eens in de zoveel tijd de provincie in. In Amsterdam en andere grote steden snappen mensen heel goed de hype van antieke bordjes en is het dus naast moeilijk, vaak ook duur. Ga bijvoorbeeld eens een rondje kringlopen en antiekwinkels af in Friesland. Ik vond hier de mooiste dingen. Maar dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de Achterhoek en Zeeland.
  • Dat wil niet zeggen dat je in Amsterdam niet meer kunt slagen trouwens. Zo vind je regelmatig moois op de IJhallen, maar mijn lievelingswinkel is zonder twijfel Gastronomie Nostalgie – ook wel bekend als Het bestekwinkeltje. En nu niet allemaal tegelijk gaan want het is hier dus mini en propvol.
  • Er zijn oneindig veel webshops die borden verkopen, maar als ik je een tip mag geven: kies voor websites die gespecialiseerd zijn in antiek servies en dus niet sites waar een allegaartje aan vintage wordt verkocht. Deze servieswebsites hebben vaak kwalitatief mooier spul.