Het is in Nederland bijna onmogelijk om aan een vers geviste wilde zalm te komen. Volgens sommigen is na het eten hiervan het minstens een jaar niet meer mogelijk om supermarktzalm te consumeren. Dit is natuurlijk helemaal niet leuk om te lezen bij dit huidige recept, maar hier wordt uitgelegd hoe je zalm in eigen keuken zo lekker mogelijk kan maken. Dit gerecht wordt vaak als amuse of voorgerecht geserveerd.

Gravad Lax
Ingrediënten voor 2 personen:

2 zalmmoten
20 gram verse dille
1 eetlepel suiker
1 theelepel witte peperkorrels
1 theelepel zwarte peperkorrels
1 eetlepel grof zeezout
2 eetlepels grove mosterdAfbeeldingsresultaat voor gravad lachs
1 theelepel witte wijn azijn
2 eetlepels zonnebloemolie

Bereiden
Zorg dat je voor dit recept goede zalm gebruikt, deze eet je namelijk rauw. Houd een paar takjes dille achter en snijd de rest grof. Stamp de peperkorrels fijn in de vijzel. Meng de gesneden dille en peper met het zeezout en de suiker. Bestrooi de zalmmoten aan de bovenkant met het dillemengsel. Leg een stuk zalm met de dillekant naar boven in een schaal en leg het andere stuk zalm met de dillekant naar beneden erop. Dek af met vershoudfolie en zet er voor het gewicht (conserven)blikken of iets anders zwaars op. Zet 24 uur in de koelkast. Keer de zalm na 12 uur om en schenk het vrijgekomen vocht erover.

Snijd vlak voor het serveren de achtergehouden takjes dille fijn. Klop de rest van de suiker met de mosterd, azijn en olie tot een dressing. Dep de zalm droog en snijd in dunne plakken. Verdeel over de borden en besprenkel met de dressing. Persoonlijk vind ik Gravad Lax het lekkerst om te serveren met brood, boter en eventueel met kappertjes en citroen.

ua
foto: food&flower