foodanatomy-3d-sm

Niveau/kookbaarheid: Voor iedere illustratieliefhebber.
Vormgeving: Een en al prachtige illustraties. Whats not to like. Misschien dat het geen mooie hardcover is dan. Maar verder zouden we het niet weten.
Favoriete recept: Staan er niet in, maar we krijgen wel meteen zin om zelf de keuken in te duiken.
Prijs: Online te vinden vanaf 15 euro
Verkooppraatje: Een favoriet in onze collectie. Want zeg nou zelf wie wordt er niet blij van vrolijke illustraties waar je ook nog eens iets van leert?

Food Anatomy – The curious parts & pieces of our edible world van Julia Rothman is een boek waar iedereen die ook maar enigszins van eten houdt gelijk enthousiast van zal worden. Het is geen kookboek en ook geen droge wetenschappelijke kost over voedsel. Dit boek voelt haast als een kinderboek en het duurt dan ook even om te beseffen dat het wel degelijk serieus is en juist ontzettend veel waardevolle informatie bevat.

Food Anatomy is een soort mini culinaire encyclopedie maar door alle illustraties erg toegankelijk en behapbaar (pun intended). Het boek bevat zoveel informatie dat je er het best af en toe door heen kunt bladeren en vooral niet moet proberen alles in een keer te onthouden. Het is weliswaar een Engelstalig boek, maar zelfs als je de taal niet perfect beheerst, is dit boek goed te begrijpen doordat het voor zo’n 90 procent bestaat uit illustraties. Naast de verhelderende, vrolijke illustraties helpt het ook dat het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken met fantastische titels als Dairy Queens en, The Meat of the Matter en Eat your Fruits and Veggies.

91ifdqibqjl

Na het bladeren door de ruim 220 pagina’s leer je over verschillende soorten brood van over de wereld, de basics van wijn, een espresso-guide, maar bijvoorbeeld ook de geschiedenis van de oven en een handleiding tofu maken. Je vindt in het boek niet alleen feitjes, weetjes, achtergrondinformatie en geschiedenis maar zelfs een aantal mini-receptjes. Zo kun je onder andere vinden hoe je worst moet knopen en hoe je echte buttermilk pancakes maakt.

Wanneer je alle kennis uit dit boek uit je hoofd zou leren zou je jezelf haast een culinair expert mogen noemen, je weet van alles op culinair gebied en hebt meer dan genoeg interessante verhalen voor aan tafel.