Dineren onder nul graden, klinkt dat niet spannend? Bij Ludo & Hedo aan de Potgieterstraat kan het. Wij werden uitgenodigd om hier een zes gangen dessertmenu te komen nuttigen. Natuurlijk, we hadden onze twijfels. Zes gangen ijs klinkt aantrekkelijk, maar is misschien ook eentonig. Maar dan ken je Ola Lanko, een van de eigenaren van Ludo & Hedo, nog niet. De zaak aan de Potgieterstraat in Amsterdam is geen ijssalon, maar eerder een ijs-laboratorium. Compleet met verkleurende verlichting. Er trekt zo nu en dan een bijna sprookjesachtige stikstofwolk door de zaak en overal staan merkwaardig apparaten die meer thuis lijken te horen in een tandartsenpraktijk.

Tenzij je met een gezelschap van vier bent, deel je een tafel met andere gasten. Ola doet een welkomstwoord, waarbij ze uitlegt hoe de avond in zijn werk gaat. Zes gangen, die niet alleen bestaan uit zoet, maar soms ook uit hartig of zuur. Bij elke gang wordt een passend drankje geserveerd. Om tijdens de avond een informele sfeer te creëren, mag je in de keuken kijken wanneer je dat wilt. Je kunt kiezen of je de menukaart ´blind´ of normaal wilt hebben. Op de blinde staat wel de naam van het gerecht, maar niet wat erin zit. De namen van de gerechten zijn gebaseerd op Haiku’s, Japanse gedichten, zoals: The autumn sky is cut in two.

De gerechten die we krijgen zijn prachtig om te zien. Het feestje begint al bij het opmaken. Ola speelt met stikstof en apparaten, bevriest noodles, blaast hier en daar ergens overheen, maakt ter plekke ijs en versiert eigenlijk de borden. We hebben lekkere en bijzondere ijssoorten geproefd. Mais- en yuzu-kokos ijs en oude kaas-ijs met gepofte rijst. Ook minder lekkere smaken, zoals zwarte sesam/drop/hazelnoot/cacao crumble. Daarbij werd een szechuan button geserveerd, een bloemachtig knopje waarbij je tijdens het kauwen al het gevoel hebt dat je je tong en verhemelte verliest. De drankjes bij de gerechten zijn veelal mierzoet, soms niet drinkbaar sterk en soms ook aangenaam. Leuk is, dat bij elk gerecht de verlichting wordt aangepast op wat op je bord ligt.

De avond was absoluut een bijzondere ervaring, op meerdere vlakken. Dat alles ontzettend lekker was kan niet gezegd worden. Maar dit diner bijwonen is echt de moeite waard. Ludo & Hedo organiseert dit soort avonden regelmatig, vaak drie opeenvolgende dagen. Als je hier een keer bij wilt zijn, en waarom zou je dat niet willen, kun je het best de site in de gaten houden.