Restaurant 4850 heeft sinds maart dit jaar, een ongelukkige timing zoals je begrijpt, een nieuwe weg ingeslagen met een standaard 6-gangen menu onder leiding van de ambitieuze chefkok Túbo Logier. Wat bij binnenkomst direct opvalt is de rustige sfeer, natuurlijk zijn er nu minder gasten, maar buiten dat zorgt het strakke maar gemoedelijke Scandinavische interieur direct voor een ‘’leun-achterover-en-haal-adem gevoel’’.

Voorafgaand bij het reserveren geef je wensen en allergieën door, dus bij aanvang hoef je alleen nog de keuze wat betreft wijn te maken. Wijn is er genoeg, want de achtermuur van het restaurant wordt in beslag genomen door een imponerende wijnkast. Wij kiezen voor de wine pairing en leggen onze dranklust in de handen van de bekwame sommelier.

De avond begint smaakvol door twee geinige amuses waarvan een waanzinnige miso en hazelnoot canelé. Het eerste gerecht dat we vervolgens krijgen is daikon, aziatische radijs, in Japanse gerookte mosselbouillon en krokante zeewier. Bij de eerste hap wisten we dat dit de lieveling van de avond zou zijn. De daikon is goed warm en gezout, de mosselbouillon die de daikon omringt heeft een heerlijke zachte rokerige Aziatische smaak, niet vissig en het zeewier heeft iets weg van krokante tempura. We zetten voort met witte asperges met Shio Koji, een ferment soortgelijk aan soja, kippenvet en kaviaar. Waar vlees en vis hier samenkomt, lijkt het alsof al deze smaken voor elkaar gemaakt zijn. Vervolgens krijgen we koolrabi-boudin gevuld met krab en kip, een zelfde soort liefdesmatch als zijn voorganger. Het hoofdgerecht bestaat uit lam, gerookte aubergine met vissaus-karamel. Smaakvol vlees maar de uitgesproken smaak van zowel het lamsvlees als de rokerige aubergine zorgen voor een overdaad waarbij het lam helaas het onderspit delft.

 

Bij het 6-gangen menu zitten twee desserts. Dit heb ik vaker gezegd, desserts zijn wat mij betreft vaak helaas niet erg memorabel. Maar ik denk dat ik echt mijn mening moet gaan bijstellen. Het eerste dessert is een krokant aardbeienwafeltje wat je het best met je lepel kapot kunt slaan. Eronder room met kardemom en verse aardbeien. Het wafeltje smaakt naar aardbeienjam en het geheel doet je denken aan een picknick op het Zweedse platteland. We sluiten de avond af met een ge-wel-dige ice cream sandwich (ik vind ‘’ijsbroodje’’ geen optie, sorry), met rozenijs en pure chocolade. Het perfecte samenspel van fleurig zoet en bittere chocola, maar ook de verschillende texturen van het ijs, de koek en de krokante chocolade doen het erg goed samen.

Een avond bij 4850 is een geweldige ervaring op meerdere vlakken. De chef en het bedienend personeel hebben goed begrepen waar het om gaat en doen hun uiterste best om dit voor iedere gast te garanderen.