Dit jaar kreeg ik van Irene geen kookboek als Kerstcadeautje, zoals gewoonlijk. Omdat 2020 een uitdagend jaar was in veel opzichten bedacht ze waarschijnlijk dat we wel een extra feestelijkheid konden gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan gaf ze me een cadeau in de vorm van verse kreeften. We besloten er een pre-kerst-kook-diner van te maken. En dat werd me toch een partijtje gezellig..

Uiteraard besteedde we de middag met het doorbladeren van kookboeken op zoek naar het lekkerste recept. We vonden onder andere kreeft met beurre blanc, met citroenboter, gegrild, in kruiden, in wijn gesmoord en ga zo maar door. Één ding wisten we zeker: het moest iets met boter zijn. We kozen voor een relatief simpele gekookte versie met verse dragonboter. Erbij maakten we aardappeltjes, gesmoorde venkel en romaine sla met vinaigrette. Toe kozen we voor aardbeien gekookt in wijn met vanille-mascarpone-room. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Irene en ik hebben een zeer duidelijke rolverdeling in de keuken. Ik heb het volledige overzicht als zij in organisatorische stress schiet en als ik tijdens de uitvoering paniekerig begin te doen is zij de rust zelve. Het werkt het uitstekend. We sneden de venkel in partjes en deden deze in een ovenschaal met een sjalotje, tijm, witte wijn en kappertjes (Groentebijbel – Mari Maris). Ondertussen roosterden we de aardappeltjes en brachten we het water aan de kook met zout, voor de kreeften. Uiteraard werden we ondersteund door kerstmuziek en veel wijn, want het was niet voor niets pre-kerst-koken. De zoete geur van de aardbeien die zacht in Bordeaux kookten (Mimi Thorisson – A Kitchen in France) gaf een soort extra dimensie aan dit idee.

Van de kreeften maakten we de scharen los en kookten ze kort, zo’n 3 minuten tot ze rood kleurden. We sneden ondertussen de verse dragon fijn en mengde dit met boter op kamertemperatuur (lees: vergeten eruit te halen dus als alternatief een minuut in de oven). De kreeften werden doormidden gesneden, ontleed, ontdaan van het maagzakje, schoongemaakt en overdadig ingesmeerd met de dragonboter. Zo mochten ze nog heel even in de oven terwijl we de tafel dekten en de bijgerechten afmaakten.

Hoewel het de eerste keer was dat we kreeft maakten waren ze ontzettend goed gelukt. De kreeft was precies goed gaar, zacht en mals een perfecte combinatie met de dragonboter. De krokante aardappeltjes en knapperige sla met zure vinaigrette vervulden hun rol als bijgerechten ook perfect. Om het diner in stijl af te sluiten klopten we slagroom op met suiker, mascarpone en vanille. Dit verrassend simpele dessert, overgoten dus met de ingekookte aardbeien, paste op de een of andere manier perfect bij deze gelukzalige avond. Een avond waar we de volgende ochtend direct heimwee naar hadden.